Γερμανία: 68 μικρομεσαίες τράπεζες κόπηκαν στα stress tests

Τα stress tests προσομοίωναν διαφορετικά σενάρια για τις αγορές και τα επιτόκια της ΕΚΤ. Σε ένα από αυτά, 68 τράπεζες δεν θα έπιαναν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που έχουν οριστεί.

Γερμανία: 68 μικρομεσαίες τράπεζες κόπηκαν στα stress tests

Σχεδόν 5% των μικρών και μεσαίων γερμανικών τραπεζών αστόχησαν στα stress tests που διενήργησαν οι Bundesbank και BaFin, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η επίπτωση των stress tests που διενήργησαν οι δύο φορείς θα ήταν υψηλότερη, αν οι προσομοιώσεις αυτές είχαν συνυπολογίσει και επιπτώσεις από τη μετάσταση κρίσεων, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μέλος του ΔΣ της Bundesbank Andreas Dombret, όπου παρουσίασε τα αποτελέσματα των stress tests σε περίπου 1.500 τράπεζες.

«Τα stress tests δείχνουν πως οι τράπεζες θα πρέπει να εκτιμήσουν πολύ προσεκτικά το πόσο καλά είναι προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τα ρίσκα» που περιλαμβάνονται στην έρευνα, δήλωσε ο κ. Dombret. «Το μήνυμα της έρευνας και των stress tests στις τράπεζες και τις αποταμιευτικές τράπεζες είναι πως αυτοί που θέλουν να προστατεύσουν τη ζωτικότητά τους μακροπρόθεσμα θα πρέπει να κάνουν προετοιμασίες».

Οι γερμανικές τράπεζες εδώ και καιρό πιέζονται λόγω της συγκριτικά χαμηλής κερδοφορίας σε μια κατακερματισμένη αγορά που έχει επιδεινωθεί από τα χαμηλά -και κάποιες φορές αρνητικά- επιτόκια. Οι τράπεζες στην έρευνα δήλωσαν πως αναμένουν ότι τα προ φόρων κέρδη τους θα μειωθούν κατά 9% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα stress tests που εφαρμόστηκαν από τις αρμόδιες αρχές προσομοίωναν διαφορετικά σενάρια, όπως σενάρια ρίσκων στις αγορές, πιστωτικών ρίσκων και αλλαγής των επιτοκίων της ΕΚΤ. Σε ένα από τα σενάρια αυτά, 68 τράπεζες δεν θα έπιαναν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που έχουν ορίσει οι ρυθμιστικές αρχές.

«Γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές οι 68 τράπεζες και γι’ αυτό είμαστε αρκετά χαλαροί εδώ», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής τραπεζικής εποπτείας της BaFin, Raimund Roeseler.

Οι ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν από τις τράπεζες να απαντήσουν επίσης σε ερωτήσεις για τα στάνταρντ τους σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά δάνεια και πώς μια πιθανή πτώση στις τιμές κατοικιών θα επηρεάσει τα κεφάλαιά τους. Οι τιμές κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% από το 2010, ενώ η πιστωτική επέκταση σε μικρές και μεσαίες τράπεζες είναι γύρω στο 5%.

«Επί του παρόντος δεν βλέπουμε φούσκα στο real estate, όμως βλέπουμε μια προθυμία στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναλάβουν υψηλότερα ρίσκα», σχολίασε ο Dombret. «Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη επαγρύπνηση».

Ο ίδιος σημείωσε ένα δυνητικό εμπόδιο στην εκτίμηση των ρίσκων αυτών, λέγοντας πως είναι «περιορισμένα ικανοποιημένος» με το πόσο λεπτομερή είναι τα στοιχεία που παρείχαν οι μικρότερες τράπεζες για τις υποθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v