Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντίζελ και Ερντογάν στο επίκεντρο των γερμανικών εκλογών

Εντείνει ο Σουλτς την επίθεση στο «ιστορικό» της Μέρκελ. Η κρίση των ντίζελ βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της μάχης, ενώ ο Σοσιαλδημοκράτης έκανε λόγο για μια «ήπια» καγκελάριο απέναντι στον Ερντογάν, στο θέμα της φυλάκισης Γερμανών.

Ντίζελ και Ερντογάν στο επίκεντρο των γερμανικών εκλογών

Ενέτεινε την επίθεση κατά της Άνγκελα Μέρκελ ο κύριος πολιτικός της αντίπαλος, Μάρτιν Σουλτς, ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα στη Γερμανία. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος αποδοκίμασε το ιστορικό της καγκελαρίου, υποστηρίζοντας πως έχει αποδειχθεί «αργή» στην επίλυση της κρίσης των ντίζελ, ήπια απέναντι στον Ερντογάν και απόμακρη σε σχέση με τους ψηφοφόρους.

Τέσσερις εβδομάδες πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου, ο Σουλτς επέκτεινε την κριτική του στην Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος, από την πλευρά της, ταξιδεύει σήμερα στο Παρίσι για συζητήσεις των οποίων προεδρεύει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επάνω σε θέματα μεταξύ των οποίων και η μετανάστευση.

Είναι μια ευκαιρία ώστε η Μέρκελ να τονίσει ακόμη περισσότερο τον ρόλο της ως της ηγέτιδας που έχει βρεθεί στην κεφαλή της Ευρώπης για το μεγαλύτερο διάστημα ιστορικά, καθώς έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία οδεύει προς την τέταρτη θητεία της, επισημαίνει το Bloomberg.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν το πόσο απόμακρη έχει γίνει η κ. Μέρκελ», σχολίασε ο Σουλτς σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή, προσθέτοντας πως επιθυμεί να γλιτώσει τη Γερμανία από «χρόνια στασιμότητας και πολιτικής αγωνίας».

Ερωτηθείσα επάνω στα σχόλια αυτά, η καγκελάριος απάντησε σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι πως «έχω ακόμη τη δύναμη και την περιέργεια για να ηγηθώ της χώρας».

Ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η ηγέτιδα διαχειρίστηκε την κρίση των ντίζελ. Ο πολιτικός υποστήριξε πως «δεν έχει σχέδιο» για να επιλύσει το σκάνδαλο που ξέσπασε πριν από δύο χρόνια, αρχής γενομένης από τη Volkswagen στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έπειτα από πίεση, η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε πως θα μπορούσε να προβλέψει νομοθεσία που θα δίνει στους ιδιοκτήτες οχημάτων τη δυνατότητα να υποβάλλουν ομαδικές αγωγές κατά αυτοκινητοβιομηχανιών. Η Γερμανία επιτρέπει σε ενάγοντες να καταθέτουν μαζικές μηνύσεις κατά χρηματοοικονομικών εταιριών, υπενθύμισε, και τα ίδια δικαιώματα μπορούν να προβλεφθούν και για τους ιδιοκτήτες οχημάτων. Έσπευσε, πάντως, να επισημάνει πως αυτό πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο, «να σχεδιαστεί».

Η κρίση των ντίζελ έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, με τον Μάρτιν Σουλτς να δηλώνει την Παρασκευή πως «ο μεμονωμένος καταναλωτής που οδηγεί ένα αυτοκίνητο και πρέπει να επιχειρηματολογήσει νομικά κατά της Volkswagen ή της Daimler, μόνος του είναι χαμένος».

Ο Σοσιαλδημοκράτης παράλληλα επέκρινε τη Μέρκελ επειδή δεν κατάφερε να πείσει άλλες χώρες της ΕΕ να φιλοξενήσουν μεγάλους αριθμούς προσφύγων, πίεσε την καγκελάριο να υιοθετήσει σκληρότερη στάση απέναντι στον Ερντογάν στο θέμα της φυλάκισης Γερμανών πολιτών, ενώ προώθησε και ένα σχέδιο βελτίωσης σχολείων, αξίας 12 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v