Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IEA: Σε χαμηλά έξι μηνών η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ στη συμφωνία

Η συμμόρφωση των μελών του καρτέλ βυθίστηκε στο 78%, αν και των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ βελτιώθηκε σε 82% τον Ιούνιο. Η συμμόρφωση αυτών των χωρών ξεπέρασε για πρώτη φορά τα μέλη του Οργανισμού.

IEA: Σε χαμηλά έξι μηνών η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ στη συμφωνία

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε τον Ιούνιο, καθώς η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ στη συμφωνία του με άλλους παραγωγούς έδωσε σημάδια καθυστέρησης, όπως σημείωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για την αγορά.

Η προσφορά αυξήθηκε κατά 720.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο σε όλο τον κόσμο, αλλά και κατά 340.000 βαρέλια την ημέρα στις χώρες του καρτέλ. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη παραγωγή, ακόμη και από χώρες που υπόκεινται στη συμφωνία. Η Σαουδική Αραβία έχει ενισχύσει τις ροές της, επεσήμανε η IEA, όπως και η Λιβύη και η Νιγηρία που δε συμμετέχουν στις περικοπές.

«Η υψηλότερη παραγωγή από μέλη που έχουν δεσμευθεί από τη συμφωνία, έριξε τη συμμόρφωση στο 78% τον Ιούνιο, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα στη διάρκεια των έξι μηνών της συμφωνίας», ανέφερε ο Οργανισμός στην έκθεσή του.

Παράλληλα τόνισε πως «η συμμόρφωση των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ βελτιώθηκε σε 82% τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τη συμμόρφωση του ΟΠΕΚ για πρώτη φορά από όταν εφαρμόστηκαν οι περικοπές τον Ιανουάριο».

Σε όρους ζήτησης, η IEA αναβάθμισε την πρόβλεψή της για το 2017 κατά 0,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v