Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Απροσδόκητη πτώση στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο

Η παραγωγή μειώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι προσδοκιών για ανάπτυξη 0,3%. Σε ετήσιους όρους υποχώρησε 0,2%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,2%. Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα αγαθών, απογοητευτική ανάπτυξη αναμένεται για το β' τρίμηνο.

Βρετανία: Απροσδόκητη πτώση στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο

Συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Μάιο η βρετανική βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία ONS. Η υποχώρηση οφείλεται σε μια πτώση στη μεταποίηση και στις πιο ήπιες θερμοκρασίες που περιόρισαν τη ζήτηση για ενέργεια, ενώ δείχνει πως η οικονομική ανάπτυξη δεν κατάφερε να ανεβάσει ταχύτητα το δεύτερο τρίμηνο μετά το υποτονικό ξεκίνημα έτους.

Σε μηνιαίους όρους, η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Μάιο, τόνισε η στατιστική υπηρεσία. Η ανάγνωση απογοήτευσε τους αναλυτές της Wall Street Journal, που περίμεναν ανάπτυξη 0,3% στον μήνα.

Η παραγωγή των εργοστασίων υποχώρησε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 0,3%.

Η πτώση στην παραγωγή των εργοστασίων οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη μειωμένη παραγωγή εξοπλισμού για μεταφορές, καθώς και στη μειούμενη παραγωγή τροφίμων, ποτών και καπνού.

Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση 0,2%. Ούτε η ετήσια μέτρηση κατάφερε να επιβεβαιώσει τους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν ανάπτυξη 0,2%. Η ετήσια άνοδος στη μεταποίηση επίσης ήταν απογοητευτική, με την παραγωγή των εργοστασίων να αυξάνεται μόνο κατά 0,4%, δηλαδή 0,5 ποσοστιαία μονάδα λιγότερο από τις προβλέψεις.

Ξεχωριστά, η ONS ενημέρωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα αγαθών της Βρετανίας διευρύνθηκε τον Μάιο και διαμορφώθηκε στα 11,9 δισεκατομμύρια στερλίνες, από 10,6 δισ. τον προηγούμενο μήνα και σχεδόν ένα δισ. παραπάνω απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον η οικονομία δεν κατάφερε να αυξήσει momentum ούτε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η οικονομική ανάπτυξη για τους πρώτους τρεις μήνες διαμορφώθηκε στο 0,2%, σημαντικά χαμηλότερα του τριμηνιαίου ρυθμού 0,7% που κατέγραψε το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v