Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Σε χαμηλό τριμήνου ο PMI μεταποίησης τον Ιούνιο

Επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο η ανάπτυξη στη μεταποίηση της Βρετανίας, ενώ αναθεωρήθηκε πτωτικά και η μέτρηση του Μαΐου. Σε χαμηλά επταμήνου η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον κλάδο, καθώς η αδύναμη στερλίνα δεν τονώνει τις εξαγωγές.

Βρετανία: Σε χαμηλό τριμήνου ο PMI μεταποίησης τον Ιούνιο

Τα βρετανικά εργοστάσια εμφάνισαν τον Ιούνιο πιο βραδεία ανάπτυξη από το αναμενόμενο, καθώς οι παραγγελίες για εξαγωγές αυξήθηκαν με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών, όπως καταδεικνύουν οι σχετικοί δείκτες της Markit. Όπως εκτιμά το Reuters, τα νέα στοιχεία μπορεί να αναγκάσουν την Τράπεζα της Αγγλίας να το ξανασκεφτεί πριν αυξήσει τα επιτόκια.

Ο δείκτης PMI της Markit για τον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε τον Ιούνιο σε 54,3, από το πτωτικά αναθεωρημένο 56,3 το Μάιο. Η μέτρηση βρέθηκε σε χαμηλά τριών μηνών και διαμορφώθηκε χαμηλότερα των προβλέψεων όλων των οικονομολόγων του πρακτορείου, που ανέμεναν κατά μέσο όρο 56,5.

Ο υποδείκτης για τις παραγγελίες για εξαγωγές ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα με τον πιο βραδύ ρυθμό από τον Ιανουάριο: «Οι παραγγελίες για εξαγωγές παρέμειναν απογοητευτικά υποτονικές, παρά την συνεχιζόμενη τόνωση της ανταγωνιστικότητας από την αδύναμη ισοτιμία της στερλίνας», επιβεβαίωσε ο Rob Dobson, ανώτατος οικονομολόγος στην ερευνητική εταιρία.

Ακόμη, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν πως οι πιέσεις τιμών στους κατασκευαστές χαλάρωσαν τον Ιούνιο, πράγμα που θα μπορούσε να αναχαιτίσει κάπως την πίεση στα περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, επεσήμανε, η αισιοδοξία τους βυθίστηκε σε χαμηλά επτά μηνών.

Στους κατασκευαστές επενδυτικών προϊόντων, οι οποίοι είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη στις επενδύσεις που αναμένει η Τράπεζα της Αγγλίας, η εμπιστοσύνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούλιο και μετά.

Τα νέα αυτά νούμερα κατέδειξαν ότι το υποτιθέμενο θετικό στοιχείο του αποδυναμωμένου νομίσματος -και άρα των ανταγωνιστικών εξαγωγών- αποδεικνύεται ότι δεν ισχύει. Στο μεταξύ ο PMI έρχεται αφότου οι τραπεζίτες της BoE υπαινίχθηκαν πως θα αρχίσουν σύντομα να αυξάνουν τα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v