Τα διακυβεύματα ενόψει του πρώτου τετ-α-τετ Τραμπ και Μόντι

Η μετανάστευση, το πρόγραμμα βίζα και η άμυνα είναι μεταξύ των πιο επίμαχων θεμάτων που προβλέπεται να «αγγίξουν» οι δύο ηγέτες. Κατά την πρώτη τους συνάντηση θα επιδιώξουν να «χτίσουν εμπιστοσύνη», όχι τόσο να κλείσουν deals.

Τα διακυβεύματα ενόψει του πρώτου τετ-α-τετ Τραμπ και Μόντι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συναντιούνται για πρώτη φορά σήμερα. Οι δύο ηγέτες θα αποπειραθούν να «χτίσουν» εμπιστοσύνη και ένα δέσιμο που κάποιοι χαρακτηρίζουν «ρομάντζο στα σκαριά».

Όπως μεταδίδει το CNBC, αν δεν το καταφέρουν, δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όταν ο Μόντι συναντήσει για πρώτη φορά τον Τραμπ σήμερα, υπάρχει ένα θέμα που όλοι θα έχουν στο μυαλό τους, αλλά θα διστάζουν να αναφέρουν: τη μετανάστευση και το εξαιρετικά επίμαχο θέμα του προγράμματος βίζα H1B.

Η Ινδία εξακολουθεί να είναι από τους μεγαλύτερους επωφελούμενους από το δημοφιλές πρόγραμμα βίζα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε βασικό τρόπο μετακίνησης ταλέντων IT από τη χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ατόμων που απασχολούνται στις μεγαλύτερες εταιρίες της Σίλικον Βάλι, όπως η Apple, η Google και η Accenture.

Ωστόσο τους τελευταίους τρεις μήνες, ο Τραμπ αποκάλυψε την πρωτοβουλία «hire American buy American», η οποία έχει θέσει υπό αξιολόγηση το τρέχον πρόγραμμα για τις H1B. Τυχόν δραματικές αλλαγές θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τη βιομηχανία IT outsourcing της Ινδίας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο ως κινητήριος δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ανώτατος Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως ο Ναρέντρα Μόντι είναι έτοιμος να «ριχτεί» σε αυτή την περίπλοκη συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, υπογραμμίζοντας την αξία που έχουν συνδράμει οι Ινδοαμερικανοί στην αμερικανική οικονομία, περιλαμβανομένων και 64.000 θέσεων εργασίας σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ο Μόντι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ως φωτεινό παράδειγμα και την ινδική εταιρία IT Infosys, ως υπενθύμιση των επενδύσεων της βιομηχανίας outsourcing. Η Infosys ανακοίνωσε πρόσφατα πως σχεδιάζει να προσλάβει 10.000 Αμερικανούς μέσα στα επόμενο δύο χρόνια, προκειμένου να επιδείξει μια πρόθεση για επένδυση σε αμερικανικές θέσεις εργασίας.

Η άμυνα είναι ένα ακόμη θέμα, στο οποίο οι δύο ηγέτες μοιράζονται κοινούς στόχους.

Ο Μόντι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για high-tech drones της General Atomics, για την καλύτερη περιφρούρηση του Ινδικού Ωκεανού. Αυτό πιθανότατα θα είναι ακριβή υπόθεση και θα απαιτήσει και την έγκριση του Κογκρέσου.

«Η άμυνα είναι εκεί που η Ινδία και οι ΗΠΑ μάλλον θα συμφωνήσουν», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της IHS Markit, David Yergin.

Η σημερινή συνάντηση, πάντως, προβλέπεται πως θα αφορά περισσότερο στην οικοδόμηση μιας σχέσης παρά στο κλείσιμο συμφωνιών. Τραμπ και Μόντι φαίνεται πως έχουν πολλά κοινά: και οι δύο θεωρούνται ισχυροί, εθνικιστές και φιλικοί στο επιχειρείν ηγέτες που επωφελήθηκαν από το κύμα λαϊκισμού, πράγμα που τους επέτρεψε να «εξαργυρώσουν» την απογοήτευση μεγάλης μερίδας πολιτών.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες πιστεύουν εξίσου στη δύναμη των social media. Ο Μόντι είναι ο δεύτερος παγκόσμιος ηγέτης με το μεγαλύτερο αριθμό ακολούθων στο διαδίκτυο, με πάνω από 30 εκατ. ακολούθους στο Twitter. Πρώτος έρχεται ο Τραμπ με σχεδόν 33 εκατ.

Ο Μόντι εστιάζει και σε άλλους τρόπους χρήσης της τεχνολογίας για να συνδεθεί με τον κόσμο, εκτός των κοινωνικών δικτύων. Σε πρόσφατη ομιλία του ενθάρρυνε το κοινό να «κατεβάσει» την εφαρμογή NarendraModi. Σύμφωνα με την περιγραφή του Google Play, η εφαρμογή προσφέρει «άμεσες» ενημερώσεις πληροφοριών που αφορούν στον Ινδό πρωθυπουργό, αλλά και τη δυνατότητα ο κόσμος να συνδράμει σε δράσεις και να διαβάζει μεγαλύτερα μηνύματα από τον Μόντι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v