Βερολίνο και Ρώμη ζητούν αλλαγές στους κανονισμούς για το bail-in

Κοινή πρόταση Γερμανίας και Ιταλίας ζητάει από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να λαμβάνεται υπόψη ο κοινωνικός αντίκτυπος κατά την εφαρμογή των κανονισμών για την εκκαθάριση τραπεζών.

Βερολίνο και Ρώμη ζητούν αλλαγές στους κανονισμούς για το bail-in

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εξετάσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο της εκκαθάρισης τραπεζών όταν εφαρμόζουν τους νέους κανονισμούς που μπορούν να επηρεάσουν καταθέτες, επενδυτές και κύριους ομολογιούχους, υποστηρίζει κοινή πρόταση της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Το έγγραφο, το οποίο έχει δει το Reuters, φαίνεται να αμφισβητεί τους κανονισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ από πέρυσι σχετικά με την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά φέτος στην ισπανική Banco Popular.

Οι κανονισμοί έχουν δεχθεί κριτική στην Ιταλία, η οποία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με την Ε.Ε. αυτό το μήνα για να προχωρήσει σε μια κρατική στήριξη της Banca Monte dei Paschi di Siena.

Πολλές ιταλικές τράπεζες έχουν μεγάλο αριθμό μικροεπενδυτών και η κυβέρνηση θέλει να τους προστατέψει από ένα «bail in».

Η Γερμανία ήταν κατά το παρελθόν ένας ένθερμος υποστηρικτής των κανονισμών. Ωστόσο, τώρα το Βερολίνο υποστηρίζει πως αναγνωρίζει ότι ίσως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο κοινωνικός αντίκτυπος όταν εκκαθαρίζεται μια τράπεζα με τους νέους κανονισμούς.

Στην πρόταση, η Γερμανία αναφέρει ότι οι πελάτες των τραπεζών είναι διαφορετικοί μεταξύ τους και ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις δικαιούνται μεγαλύτερης προσοχής», καθώς δεν είναι πάντοτε καλά ενημερωμένοι για τους κινδύνους μιας τραπεζικής κατάρρευσης.

«Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τρόπο που γίνεται η διαχείριση της εκκαθάρισης, λόγω του διαφορετικού κοινωνικού αντίκτυπου» σημειώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v