Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα δώσει σταθερότητα και θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης για το Brexit, δήλωσε η Τερέζα Μέι, έχοντας λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη Βασίλισσα.
Στη σκιά της αποτυχίας να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο μετά τις χθεσινές εκλογές, αναγκάζεται να συνασπιστεί με το κόμμα των Βορειοϊρλανδών για να πιάσει την απαραίτητη πλειοψηφία.
Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων (649 έδρες από τις 650), οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 318 έδρες, έναντι των 326 που απαιτούνται για την αυτοδυναμία, ενώ οι Εργατικοί 261 έδρες, το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας 35 έδρες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12 έδρες. Πρακτικά οι Συντηρητικοί της Μέι έχασαν 12 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2015, ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν αύξησαν κατά 29 τις έδρες τους. Απώλειες 21 εδρών είχε το Κόμμα της Σκοτίας.
Η Τερέζα Μέι είχε κηρύξει τις πρόωρες εκλογές θεωρώντας πως θα ισχυροποιούσε την εντολή της και πράγματι μέχρι και πριν τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, το κόμμα της φαινόταν να εξασφαλίζει τις απαιτούμενες έδρες. Τελικά όμως δεν της «βγήκε» το στοίχημα.
Στην τοποθέτησή της, η Μέι τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σε μόλις δέκα ημέρες και να κάνει πράξη τη βούληση του λαού να βγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίσει την ασφάλεια και να προχωρήσει τις αλλαγές που η ίδια ανακοίνωσε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Μάντσεστερ και Λονδίνο. Να χτυπήσει τον εξτρεμισμό και όλους όσοι τον στηρίζουν.
Οπως είπε, θα στηριχθεί στο κοινοβούλιο στους «φίλους» του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP). «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τους φίλους μας και τους συμμάχους στο DUP ειδικότερα», τόνισε.
Υποσχέθηκε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η κυβέρνηση θα φέρει δικαιοσύνη και ευκαιρίες. Θα υλοποιήσουμε μαζί την υπόσχεση για το Brexit, δήλωσε.
Υποστήριξε δε ότι μόνο οι Συντηρητικοί και το DUP, που κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους και έχουν τις περισσότερες έδρες μπορούν να εξασφαλίσουν αυτή τη σταθερότητα.
Εκπρόσωπος του DUP δήλωσε ότι το κόμμα της θα ξεκινήσει συνομιλίες με την κα. Μέι για να στηρίξει τους Τόρις.
«Η πρωθυπουργός μίλησε μαζί μου αυτό το πρωί και θα ξεκινήσουμε συνομιλίες με τους Συντηρητικούς για να διερευνήσουμε πως θα μπορέσουμε να φέρουμε σταθερότητα στο έθνος μας σε αυτή την στιγμή των μεγάλων προκλήσεων» δήλωσε η ηγέτης του κόμματος Αρλίν Φόστερ.
Ανεξάρτητα από το ποια είναι ακριβώς η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, οι Financial Times σχολιάζουν ότι η Τερέζα Μέι θα κληθεί να κυβερνήσει έχοντας μια κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία υπάρχουν εντελώς διαφορετικά συμφέροντα. Οι Τόρις κέρδισαν επτά έδρες στη Σκοτία και αυτό σημαίνει ότι στο κοινοβούλιο θα βρίσκονται βουλευτές με θέσεις υπέρ της ΕΕ, ενώ το DUP είναι ισχυρός υποστηρικτής της εξόδου από την ΕΕ, παρότι η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής.
Ενώ το DUP δεν αποτελεί ιδεολογικά τον «τέλειο σύμμαχο» για τους Συντηρητικούς (έχουν πιο αριστερές θέσεις στις δημόσιες δαπάνες αλλά πιο σκληρές σε θέματα όπως οι γάμοι των ομοφυλόφιλων και οι εκτρώσεις), το κόμμα έχει αντιταχθεί στους Εργατικούς.
Η επικεφαλής του DUP πάντως, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, δήλωσε νωρίτερα πως θα είναι «δύσκολο» για την Τ. Μέι να επιβιώσει στη θέση της. «Θα είναι δύσκολο γι' αυτή να επιβιώσει, δεδομένων όσων ανέμενε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, που μοιάζει πια να είναι πολύ μακριά, ότι δηλαδή θα έχει 100 έδρες πλειοψηφία», είπε στο ραδιόφωνο του BBC.
Παραμένουν οι κορυφαίοι υπουργοί
Τα βασικά στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης θα παραμείνουν και στη νέα που σχεδιάζει η Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε απόψε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, παραμένουν στις θέσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, Άμυνας Μάικλ Φάλον και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ
Οι κινήσεις των Εργατικών
Εν τω μεταξύ, το αντιπολιτευτικό Εργατικό κόμμα του Κόρμπιν δήλωσε πως θα ήταν πρόθυμο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος John McDonnell. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν θα συνασπιστεί με κανένα άλλο κόμμα. Οπως είπε, δεν μπορεί να δει μια σταθερή κυβέρνηση να σχηματίζεται από τους Συντηρητικούς. «Θα βάλουμε τους εαυτούς μας μπροστά, για να υπηρετήσουμε τη χώρα και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας».
«Δεν θα κάνουμε συνασπισμούς, δεν θα κάνουμε συμφωνίες» είπε, αλλά «οι Εργατικοί θα θέσουν ένα πλαίσιο πολιτικών μέσα από μια "βασιλική ομιλία", το οποίο μετά θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε χωρίς την πλειοψηφία, αναζητώντας στήριξη από άλλα κόμματα. Νομίζω ότι το πιθανότερο είναι πως θα εξασφαλίσουμε στήριξη βουλευτών από άλλα κόμματα όχι μέσω συμφωνιών ή κάτι ανάλογο, αλλά γιατί αυτές οι πολιτικές είναι που χρειάζεται τώρα η χώρα».
Απορρίπτεται το σκληρό Brexit
Τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών ισοδυναμούν με μια απόρριψη του «σκληρού Brexit» και αποτελούν μια ευκαιρία για την Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ο Βαράντκαρ, ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Φίνε Γκαέλ, ο οποίος πρόκειται να διαδεχθεί τον Έντα Κένι ως πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα έπειτα από ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, είπε πως θα διαδραματίσει τον ρόλο που του αναλογεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι συνομιλίες της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έξοδο θα γίνουν με ομαλό και συνεκτικό τρόπο.
«Τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών δείχνουν για εμένα ότι δεν υπάρχει ισχυρή εντολή για ένα σκληρό Brexit, κάτι που αποτελεί μια ευκαιρία για την Iρλανδία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βαράντκαρ αφού η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο απερχόμενο Κοινοβούλιο κατά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες.