Ιταλία: Οι τράπεζες εξετάζουν από κοινού διάσωση των τραπεζών του Βένετο

Επιπλέον κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ σχεδιάζουν να χορηγήσουν οι ιταλικές τράπεζες στις Popolare di Vicenza και Veneto Banca, συμβάλλοντας στη διάσωσή τους. Η συμμετοχή της κάθε τράπεζας στη διάσωση θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των καταθέσεών της.

Ιταλία: Οι τράπεζες εξετάζουν από κοινού διάσωση των τραπεζών του Βένετο
Οι ιταλικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να βοηθήσουν στη διάσωση των προβληματικών τραπεζών Popolare di Vicenza και Veneto Banca, «ρίχνοντας» ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ στις δύο αυτές περιφερειακές τράπεζες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να ηγηθεί της διάσωσης, όμως η ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού έχει ζητήσει ιδιωτική «ένεση» κεφαλαίων ως όρο προκειμένου να εγκρίνει τη διάσωση. Οι δύο τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια ύψους 6,4 δισ. ευρώ.

Οι ιταλικές τράπεζες, που έχουν ήδη «ρίξει» 3,4 δισ. ευρώ στις δύο ανταγωνίστριές τους, έλεγαν μέχρι τώρα πως δεν θα χορηγήσουν άλλα κεφάλαια. Όμως, πηγή δήλωσε στο Reuters πως οι τράπεζες αντιλαμβάνονται πως θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος για τις ίδιες, αν οι δύο τράπεζες του Βένετο εκκαθαριστούν. Στην περίπτωση αυτή, οι πιο εύρωστες τράπεζες θα έπρεπε να συμπληρώσουν κεφάλαια στο ταμείο προστασίας των καταθετών.

Το σχέδιο έχει τη στήριξη ορισμένων εκ των κορυφαίων ιταλικών τραπεζών, όμως η συμμετοχή ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος θεωρείται ουσιώδης, σημείωσε η πηγή. Η κάθε τράπεζα θα συμμετέχει με βάση το μέγεθος των καταθέσεών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v