Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H EKT θα υποβαθμίσει το outlook για τον πληθωρισμό

Χαμηλότερα θα κινηθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ως το 2019, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου.

H EKT θα υποβαθμίσει το outlook για τον πληθωρισμό

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται να μειώσει το outlook για τον πληθωρισμό στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών στην ενέργεια, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Οι τρέχουσες προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν τον πληθωρισμό περίπου στο 1,5% για κάθε χρόνο το 2017, το 2018 και το 2019. Τον Μάρτιο οι προβλέψεις βρίσκονταν στο 1,7%, 1,6% και 1,7% αντίστοιχα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Mετά τη δημοσίευση του άρθρου του πρακτορείου, το ευρώ βούτηξε 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,12 δολάρια/ευρώ. 

Oι νέες προβλέψεις θα παρουσιαστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο, στη διήμερη συνεδρίασή του στο Τάλιν, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη. Τα νούμερα δεν θεωρούνται οριστικά μέχρι να δημοσιευτούν την Πέμπτη.

Οι προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό, εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων, θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, σημείωσαν οι πηγές.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Μια υποβάθμιση του outlook για τον πληθωρισμό θα στήριζε την άποψη αξιωματούχων όπως ο Μάριο Ντράγκι και ο Πέτερ Πράετ, οι οποίοι θεωρούν πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στο πώς θα επικοινωνήσει και θα εφαρμόσει μια έξοδο από τα μέτρα νομισματικής τόνωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v