Ισπανία: Κίνδυνος bail-in για την Banco Popular

H πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (SRB), εξέδωσε πρόσφατα μια «προληπτική προειδοποίηση» για την Banco Popular. Δεν αποκλείει παρέμβαση αν δεν βρεθεί αγοραστής.

Ισπανία: Κίνδυνος bail-in για την Banco Popular

Ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή έχει προειδοποιήσει αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η ισπανική Banco Popular μπορεί να χρειαστεί εκκαθάριση αν δεν καταφέρει να βρει αγοραστή.

Η Εlke Koening, πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (SRB), εξέδωσε πρόσφατα μια «προληπτική προειδοποίηση», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία για την κατάσταση της έκτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ξοδέψει πάνω από 40 δισ. ευρώ για την διάσωση των τραπεζών που χτυπήθηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Από το 2008 ο αριθμός των ισπανικών τραπεζών έχει μειωθεί σε 14 από 55 το 2008.

Η Banco Popular, η οποία δεν έχει καταφέρει να πουλήσει αρκετά γρήγορα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια 37 δισ. ευρώ, αναζητά αγοραστή. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκουίντος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικής διάσωσης.

Η τράπεζα έχει ανακοινώσει πως μπορεί να επεκτείνει τη διορία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και μετά τις 10 Ιουνίου.

«Η Koenig έχει πει ότι το SRB παρακολουθεί την διαδικασία της Banco Popular με ιδιαίτερη προσοχή με το βλέμμα σε μια πιθανή παρέμβαση» σημείωσε ο αξιωματούχος.

Σε περίπτωση που η Banco Popular δεν βρει αγοραστές και οδηγηθεί σε εκκαθάριση, μπορεί να αποτελέσει την πρώτη τράπεζα στην οποία θα εφαρμοστούν οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για την επιβολή απωλειών στους ομολογιούχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v