Eυρωπαϊκό Δικαστήριο: Σε εθνικό επίπεδο η επικύρωση εμπορικών συμφωνιών

Η εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τη Σιγκαπούρη δεν μπορεί να επικυρωθεί μόνο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η απόφαση είναι δεσμευτική και δημιουργεί προηγούμενο για άλλες εμπορικές συμφωνίες, όπως αυτή με τη Βρετανία.

Eυρωπαϊκό Δικαστήριο: Σε εθνικό επίπεδο η επικύρωση εμπορικών συμφωνιών

Oι Βρυξέλλες δεν μπορούν να εγκρίνουν εμπορικές συμφωνίες χωρίς τη συμμετοχή εθνικών και τοπικών κοινοβουλίων στη διαδικασία, αποφάσισε την Τρίτη το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όπως μεταδίδει το Politico, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Σιγκαπούρη δεν μπορεί να κυρωθεί μόνο από μια συνάντηση των κυβερνήσεων των κρατών-μελών σε επίπεδο Συμβουλίου και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απαιτείται αντίθετα η έγκριση από 38 εθνικά και τοπικά κοινοβούλια στην Ε.Ε.

Με βάση το σκεπτικό της απόφασης, τα κράτη της Ε.Ε. πρέπει να έχουν λόγο στη συμφωνία, γιατί η Ε.Ε. δεν έχει αποκλειστικά δικαιώματα επικύρωσης μιας συμφωνίας που καλύπτει ξένες επενδύσεις και ένα σύστημα επίλυσης διαφορών ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τους επενδυτές.

Η δικαστική απόφαση δημιουργεί προηγούμενο για παρόμοιες εμπορικές συμφωνίες που η Ε.Ε. θέλει να ολοκληρώσει με την Ιαπωνία, το Μεξικό, την Αυστραλία και το κυριότερο με τη Βρετανία.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο είναι δεσμευτικές και δεν μπορεί να τους ασκηθεί έφεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v