IEA: Μεγάλο έλλειμμα στο πετρέλαιο αν ο ΟΠΕΚ παρατείνει τις περικοπές

Σε περίπτωση παράτασης της συμφωνίας του ΟΠΕΚ το έλλειμμα που έχει αρχίσει να φαίνεται στην αγορά πετρελαίου θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο το δεύτερο εξάμηνο. Αλλά αν δεν γίνουν αλλαγές, θα αυξηθεί το πλεόνασμα, προειδοποιεί η IEA.

IEA: Μεγάλο έλλειμμα στο πετρέλαιο αν ο ΟΠΕΚ παρατείνει τις περικοπές

Η αγορά πετρελαίου έχει επιτέλους βρεθεί σε έλλειμμα προσφοράς και η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει την παραγωγή ακόμη περισσότερο το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, αν ο ΟΠΕΚ συμφωνήσει να παρατείνει τις μειώσεις παραγωγής, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Μιλώντας στο Platts Crude Oil Summit στο Λονδίνο, ο Neil Atkinson, επικεφαλής ανάλυσης πετρελαίου στην IEA, ανέφερε πως η τρέχουσα συμφωνία από παραπάνω από το 20% των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών, περιορίζει επιτυχώς την παγκόσμια υπερπροσφορά που πιέζει τις τιμές τα τελευταία χρόνια.

«Αρχίζει να γίνεται εμφανές, ότι αν ο στόχος των μειώσεων του ΟΠΕΚ ήταν να αντιστραφεί η αγορά από πλεόνασμα σε έλλειμμα, αυτό τώρα αρχίζει σιγά σιγά να συμβαίνει», τόνισε ο αναλυτής και έδειξε το παρακάτω διάγραμμα:

Ωστόσο τόνισε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2017 αναμένεται σημαντικό πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου και πάλι, καθώς η αμερικανική παραγωγή ενισχύεται λόγω της ανόδου των τιμών του εμπορεύματος.

Η αγορά σε μεγάλο βαθμό εκτιμά πως ο ΟΠΕΚ θα παρατείνει -και πιθανώς θα βαθύνει- τις περικοπές στην προσφορά, στη διάρκεια της συνεδρίασής του στις 25 Μαΐου. Ο Atkinson ανέφερε ότι, σε αυτή την περίπτωση, το έλλειμμα στην προσφορά θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο το δεύτερο μισό του έτους.

Αντίθετα, εκτίμησε ότι αν δεν γίνουν αλλαγές και τα πάντα παραμείνουν ως έχουν αυτή τη στιγμή, «είναι πιθανό το πλεόνασμα στην προσφορά να αναπτυχθεί».

Η IEA αυτή τη στιγμή εκτιμά πως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αναπτυχθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, νούμερο χαμηλότερο από τα 1,6 εκατ. του 2016 και τα δύο εκατ. του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v