Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος Κορυφής: Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τα SWFs

Μία κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα Sovereign Wealth Funds υπογράφουν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, εκφράζοντας όμως παράλληλα ανησυχία σχετικα με πιθανές μη επενδυτικές πρακτικές τους.

Σύνοδος Κορυφής: Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τα SWFs
της Έλενας Λάσκαρη

Μία κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα Sovereign Wealth Funds υπογράφουν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, εκφράζοντας όμως παράλληλα ανησυχία σχετικά με πιθανές μη επενδυτικές πρακτικές τους.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου πρωτίστως καθίσταται σαφές ότι αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στον χρήσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα SWFs στις επενδύσεις αλλά και στη ρευστότητα των αγορών.

Παρ’ όλα αυτά, ”υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με πιθανές μη εμπορικές πρακτικές από νέους παίκτες με περιορισμένη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την επενδυτική τους στρατηγική και τους στόχους τους”, τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Επισημαίνεται επίσης ότι ορισμένες φορές δεν είναι ευδιάκριτη η διαφορά ανάμεσα στα κρατικά και σε άλλα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την ανάγκη για μία κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα εθνικά προνόμια, σε ευθυγράμμιση με τις πέντε βασικές αρχές που προτάθηκαν από την Κομισιόν και αφορούν στα εξής:

1. Δέσμευση για ένα ανοιχτό επενδυτικό περιβάλλον.

2. Υποστήριξη των εν εξελίξει προσπαθειών που καταβάλλονται από τον ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ.

3. Χρήση των εθνικών και κοινοτικών εργαλειών αν κριθεί απαραίτητο.

4. Σεβασμός προς τις συνθήκες της Ε.Ε. και τις διεθνείς δεσμεύσεις.

5. Αναλογικότητα και διαφάνεια.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παράλληλα, υιοθετεί τη θέση της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός κώδικα συμπεριφοράς για τα SWFs παράλληλα με τη θέσπιση θεμελιωδών αρχών που θα ακολουθούν σε διεθνές επίπεδο οι χώρες υποδοχείς των επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v