Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 32% για τον δείκτη μεταβλητότητας VIX

Η ευφορία στην αγορά θυμίζει την περίοδο 2005-2006, καθώς οι επενδυτές δεν επηρεάζονται από γεωπολιτικές εντάσεις, λαϊκίστικη πολιτική και την αβεβαιότητα που περικλείει εμπορικές συμφωνίες και φορολογικές και άλλες μεταρρυθμίσεις.

Βουτιά 32% για τον δείκτη μεταβλητότητας VIX

Με τις γαλλικές εκλογές να οδηγούν σε νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, μία ακόμη απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα εξαφανίστηκε. Για τους επενδυτές, η ήττα της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές σημαίνει πως άλλος ένας κίνδυνος αφαιρέθηκε από το τραπέζι.

Ο Euro Stoxx 50 Volatility Index που μετρά τη μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών μετοχών υποχώρησε τη Δευτέρα στα χαμηλότερά του από τον Μάρτιο, παρότι μια άνοδος δύο εβδομάδων τόσο στο ευρώ όσο και στις μετοχές στη διάρκεια της περιόδου μέχρι τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών άφησε ελάχιστο περιθώριο για ράλι ανακούφισης.

Την ίδια ώρα, ο CBOE Volatility Index που μετρά τη μεταβλητότητα στα εμπορεύματα υποχώρησε κατά 7,6% σε 9,77, δηλαδή στα χαμηλότερά του από το 1993.

«Ο εφησυχασμός επέστρεψε τόσο γρήγορα, που αρχίζει να θυμίζει το 2005-2006, όταν τίποτα δεν έδειχνε να αναστατώνει τις ευρύτερες αγορές», παρατήρησε ο George Goncalves, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στη Nomura, σε έκθεση προς τους πελάτες.

Η μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά μετοχών έχει εξανεμιστεί, καθώς οι επενδυτές σε μετοχές δεν έχουν προσέξει ούτε γεωπολιτικές εντάσεις, ούτε τη λαϊκίστικη πολιτική, ούτε τις εντεινόμενες απειλές από τη Βόρεια Κορέα. Την στιγμή που εμπορικές συμφωνίες, φορολογικές μεταρρυθμίσεις και το μέλλον του χρηματοοικονομικού ρυθμιστικού πλαισίου κρέμεται από μια κλωστή, οι επενδυτές αντίθετα εστιάζουν σε μία από τις καλύτερες σεζόν οικονομικών αποτελεσμάτων παγκοσμίως, εδώ και μια δεκαετία, αλλά και στις ενδείξεις οικονομικής ανάπτυξης.

Η ηρεμία έχει αγκαλιάσει και άλλες αγορές: η μεταβλητότητα στα αμερικανικά Treasuries έχει υποχωρήσει 24% από τον περασμένο μήνα και έχει βρεθεί στα χαμηλότερά της από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έναν δείκτη της Merrill Lynch που μετρά τη μεταβλητότητα από τις τιμές στα options. Σε ό,τι αφορά στην αγορά νομισμάτων, ο δείκτης μεταβλητότητας της JPMorgan για τα νομίσματα της G7 βρίσκεται στα χαμηλότερά του εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο VIX έχει βυθιστεί 32% από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών πριν από δύο εβδομάδες. Οι διακυμάνσεις του S&P 500 επίσης έχουν περιοριστεί φέτος, με τον δείκτη αναφορά να κινείται κατά ένα μέσο 0,31% τη μέρα, έναντι 0,58% σε όλη τη διάρκεια του 2016.

Στο μεταξύ οι παγκόσμιες αγορές μετοχών έχουν ενισχυθεί 9% μέχρι στιγμής φέτος, χάρη σε ανόδους διψήφιου ποσοστού στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες οδηγήθηκαν κυρίως από αυξήσεις στις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές.

Η εξήγηση μπορεί να έγκειται στα οικονομικά στοιχεία, που είτε έχουν επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών, είτε τις έχουν ξεπεράσει, αναφέρει το πρακτορείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v