Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To Βερολίνο λέει «nein» στα ευρωομόλογα και μετά τη νίκη Μακρόν

H γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει τα ευρωομόλογα, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

To Βερολίνο λέει «nein» στα ευρωομόλογα και μετά τη νίκη Μακρόν

H Γερμανία επανέλαβε τη Δευτέρα την αντίθεση της στην εισαγωγή κοινών ομολόγων της ευρωζώνης, μια ημέρα μετά την νίκη του φιλο-ευρωπαϊστή Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές. 

Ο κεντρώος ανεξάρτητος υποψήφιος έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την γαλλική οικονομία, αλλά έχει καλέσει τη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες και έχει ταχθεί υπέρ μιας πιο βαθιάς ευρωπαϊκής ενοποίησης. 

«Μπορώ να σας πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει τα ευρωομόλογα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη τύπου.

Ο Γάλλος οικονομολόγος Ζακ Ντελπλά, ο οποίος είχε καταθέσει πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters πως η νίκη του κ. Μακρόν είναι το μεγαλύτερο βήμα προς την εφαρμογή της ιδέας κοινού ευρωπαϊκού χρέους.

«Όταν την παρουσίασα για πρώτη φορά ήξερα πως είναι μια μακροπρόθεσμη ιδέα. Μετά ο Ολάντ και οι όμοιοι του κατάφεραν να παγώσουν τα πάντα» σημείωσε. «Τώρα έχουμε ένα συνδυασμό ενός φιλελεύθερου στη Γαλλία που είναι διατεθειμένος να προωθήσει μια τέτοια ατζέντα» ανέφερε ο κ. Ντελπλά.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ έχουν επικρίνει τον Μάρτιν Σούλτς του SPD γιατί έχει ταχθεί υπέρ των ευρωομολόγων. 

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως η ενίσχυση της ευρωζώνης είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει με το Γάλλο ομόλογο του, μόλις ο κ. Μακρόν συγκροτήσει κυβέρνηση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v