Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Axel Weber: Δεν ”βλέπει” υποχώρηση πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, την γερμανική, δεν πρόκειται να υποχωρήσει, δηλώνει ο πρόεδρος της Bundesbank, Axel Weber, υποδεικνύοντας ως βασικό υπαίτιο το πετρέλαιο, προσθέτοντας ότι ”δύσκολα” θα υπάρξει μείωση επιτοκίων.

Axel Weber: Δεν ”βλέπει” υποχώρηση πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, την γερμανική, δεν πρόκειται να υποχωρήσει, δηλώνει ο πρόεδρος της Bundesbank, Axel Weber, υποδεικνύοντας ως βασικό υπαίτιο το πετρέλαιο.

Η πορεία του πληθωρισμού εξακολουθεί να αποτελεί ”λόγω έντονης ανησυχίας”, επεσήμανε ο κ. Weber, σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στην Φρανκφούρτη, προσθέτοντας ότι ”δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει υποχώρηση του πληθωρισμού, ως εκ τούτου θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις”. ΄

Δεδομένης αυτής της πορείας, η οποία αφορά το σύνολο της ευρωζώνης και όχι μόνο τη γερμανική οικονομία, ο κ. Weber, δεν ”βλέπει”, επίσης, περιθώρια για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, της οποίας είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Η έκρηξη της τιμής πετρελαίου, η τιμή του οποίου ξεπέρασε ”παροδικά” ακόμη και τα 109 δολάρια στη Ν. Υόρκη, έχει οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά τον πληθωρισμό στο σύνολο της ευρωζώνης, με την ΕΚΤ να επισημαίνει ότι η ”τιθάσευση” των πληθωριστικών πιέσεων αποτελεί την βασική της προτεραιότητα.

Σε ό,τι αφορά την γερμανική οικονομία η Bundesbank, τοποθετεί την ανάπτυξη για φέτος κοντά στο 1,5%, δηλαδή ”πλησίον των δυνατοτήτων”, έναντι 2,5% που ”κατέκτησε” η Γερμανία το 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v