Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού οδηγεί το «ράλι Μακρόν» τις ευρωαγορές

Γιατί πανηγύρισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις μιας επικράτησης του κεντρώου υποψηφίου. «Αστάθμητος» παράγοντας η πορεία του ευρώ. Τι μήνυμα έστειλαν οι αποδόσεις των ομολόγων.

Πού οδηγεί το «ράλι Μακρόν» τις ευρωαγορές

Τα πονταρίσματα υπέρ των ευρωπαϊκών μετοχών ήταν το “hot” θέμα των διαχειριστών κεφαλαίων από τις αρχές του χρόνου, ωστόσο μετά και την επικράτηση του Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών φαίνεται να αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο momentum.

Το γεγονός ότι ο κεντρώος υποψήφιος είναι το απόλυτο φαβορί να κερδίσει στις 7 Μαΐου και να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας έχει ως συνέπεια να απομακρύνεται η πιθανότητα του σεναρίου Frexit, οδηγώντας σε συνθήκες “risk on" τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές.

Εξαιτίας των σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη και των πολιτικών κινδύνων που περικλείονται από τις αρχές του έτους, οι ευρωπαϊκές μετοχές ενσωματώνουν υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου (risk premia), παρότι οι αποτιμήσεις τους είναι σε πολύ ευνοϊκότερα επίπεδα από ό,τι οι αμερικανικές μετοχές, για παράδειγμα.

Μετά το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία, που είχε ήδη συμβάλει σε μια εξομάλυνση του πολιτικού ρίσκου, η νίκη του Μακρόν είναι πολύ πιθανό να συμβάλει καταλυτικά στη μείωση των πολιτικών φόβων και να ανοίξει τον δρόμο για ισχυρές ευρωπαϊκές αποδόσεις έως τα τέλη του 2017, αφού οι προσεχείς εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία δεν αναμένεται να δημιουργήσουν αρνητικές εκπλήξεις και υψηλό volatility.

Το πρώτο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η απότομη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Η μείωση του spread των 10ετών γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών είναι μια τάση που μπορεί να ενισχυθεί στις επόμενες ημέρες, καθώς θα διαμορφώνονται νεότερες εκτιμήσεις για την πολιτική της ΕΚΤ. Το ευρώ είναι επίσης πιθανό να συνεχίσει να είναι ισχυρό, καθώς οι φόβοι για ένα «επικίνδυνο» αποτέλεσμα αρχίζουν να υποχωρούν. Ήδη το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων.

Το έτερο στοιχείο είναι ότι τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη πανηγυρίζουν αφού ο γερμανικός δείκτης DAX πέρασε σε νέα ιστορικά υψηλά, αλλά και ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών. Όπως είναι απολύτως αναμενόμενο, τα μεγαλύτερα κέρδη εμφανίζουν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, καθώς υποχωρούν οι φόβοι του Frexit.

Ο δείκτης Stoxx 600 Banks ενισχύθηκε 4,6%, με τις μετοχές των Unicredit, Credit Agricole, UBI Banca kai Societe Generale να καταγράφουν κέρδη που ξεπερνούν το 10%. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες επηρεάζονται πολύ από την πορεία των τραπεζικών μετοχών και η υπεραπόδοση που έχουν ξεκινήσει οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τα τέλη του Ιουνίου πέρυσι προεξοφλεί ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων θα επιτρέψει τη διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου τους.

Συνολικά, οι αγορές θεωρούν ότι η προεδρία του Μακρόν θα ήταν ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό σενάριο για την Ευρώπη τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκινήσει το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εκτός όμως από το βραχυπρόθεσμο momentum που κερδίζουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, ένα ακόμα στοιχείο που με τη νίκη του Μακρόν θα έρθει στο προσκήνιο και ευνοεί τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχικών αγορών φέτος είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι μετοχές στην Ευρώπη είθισται να υπεραποδίδουν όταν οι συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνονται, αφού οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πιο εκτεθειμένες στις διεθνείς αγορές. Η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι την παρούσα χρονική στιγμή στο 2,9% από 2,5% για το 2016, με τις τελευταίες αναθεωρήσεις να είναι θετικές. Ταυτόχρονα, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη είναι πιθανό να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τη μέση πρόβλεψη του 1,6% και να αναπτυχθεί με το υψηλό ποσοστό του 2,3% έναντι 1,6% για το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Datastream, o κυκλικά αναπροσαρμοσμένος δείκτης P/E στην Ευρώπη διαμορφώνεται στις 19,5 φορές, ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας, ενώ οι αμερικανικές μετοχές αποτιμώνται στα υψηλότερα επίπεδά τους.

Ταυτόχρονα, το 2017 είναι το πρώτο έτος μετά από μια πενταετία που οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών μετοχών της τάξεως του 16% έναντι οριακής μείωσης για το 2016, ενώ οι δείκτες αποτίμησης των επιμέρους κλάδων είναι αρκετά ελκυστικοί.

Η παγίδα του ευρώ

Το στοιχείο που μεσοπρόθεσμα περιπλέκει όμως το οutlook στις ευρωπαϊκές μετοχές και θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τη μείωση του πολιτικού κινδύνου και την πιθανή σύγκλιση των πολιτικών ανάμεσα σε Fed και ΕΚΤ είναι η πορεία του ευρώ. Για την ώρα, η διαφορετική κατεύθυνση στις πολιτικές ΕΚΤ και Fed καθιστά τις ευρωπαϊκές μετοχές πιο ελκυστικές, καθότι τα έκτακτα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες.

Από την άλλη, όμως, αν η μείωση στον πολιτικό κίνδυνο συνεχίσει να επιδρά έντονα ευνοϊκά υπέρ του ευρώ και συνεχίσει την ανοδική του πορεία, τότε οι αποδόσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές θα έρθουν πιο δύσκολα. Επειδή το μεγαλύτερο ρίσκο στη μεσοπρόθεσμη εικόνα των ευρωπαϊκών είναι ο κίνδυνος διάλυσης της Ε.Ε., οι εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να αποτελέσουν game changer στην πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v