Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι

Τετάρτη το νομοσχέδιο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας με ΕΕ, δεν θα αλλάξει η πορεία προς το Brexit. Ανακάμπτει η στερλίνα. Η αντίδραση των Εργατικών.

Εκλογές στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι

Τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, σε έκτακτο διάγγελμά της, λέγοντας πως αύριο θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο, για να εγκριθεί, απαιτεί πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την αποχώρηση της χώρας από το μπλοκ. Ωστόσο, αν και απαιτείται ενότητα στο Ουέστμινστερ, αντιθέτως υπάρχει διχασμός

Κατά την ίδια, οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος αν θεωρούν πως θα υπάρξει αλλαγή στην πορεία προς το Brexit, ενώ παράλληλα αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ. 

Οι γενικές εκλογές είναι απαραίτητο να γίνουν τώρα, προτού οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ φθάσουν σε οριακό σημείο, υπογράμμισε η κα Μέι.

Η ίδια σχολίασε πως δεν θεωρούσε τις πρόωρες εκλογές λύση, όμως «πρέπει να πάρουμε νωπή λαϊκή εντολή για την ενότητα και τη σταθερότητα της χώρας». «Οι εκλογές είναι για να δούμε ποιος έχει τα προσόντα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Δεν θέλουμε να ανοίξουμε τις πληγές του Brexit», τόνισε.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Τερέζα Μέι δεν είναι εκλεγμένη πρωθυπουργός, καθώς διορίστηκε στη θέση αυτή μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, όταν ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου.

Μετά το διάγγελμα της κας Μέι, η στερλίνα ανακάμπτει στο 1,2583 δολάριο, έχοντας νωρίτερα κάνει «βουτιά» 1,2%.

Χαιρετίζει το Εργατικό Κόμμα

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα δώσει τη στήριξη που η Μέι χρειάζεται βάσει του εκλογικού νόμου για την προκήρυξή τους.

"Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στο βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας", ανέφερε ο Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Στέρτζον: Η πρωθυπουργός της Βρετανίας πιέζει για σκληρό Brexit

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε πως οι Συντηρητικοί της Μέι θέλουν να εξαναγκάσουν ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές με τις πρόωρες εκλογές, ενώ χαρακτήρισε "τεράστιο πολιτικό λανθασμένο υπολογισμό" την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών σε ό,τι αφορά τη Σκωτία. 

"Οι Συντηρητικοί βλέπουν μια ευκαιρία για να κινηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα δεξιά, να εξαναγκαστεί ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Ας υπερασπιστούμε τη Σκωτία", έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η ίδια τόνισε πως οι πρόωρες εκλογές δίνουν στη Σκωτία την ευκαιρία να ενισχύσουν την εντολή για επιλογή σε ό,τι αφορά το μέλλον της Σκωτίας.

Πρωτιά με διαφορά 21% δίνει δημοσκόπηση στην Τερέζα Μέι

Το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προηγείται των Εργατικών με διαφορά 21 μονάδων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σήμερα, αφού ανακοινώθηκε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, στις 8 Ιουνίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας ICM και της εφημερίδας Guardian, σε δείγμα 1.000 προσώπων, δίνει στους Συντηρητικούς ποσοστό 46%, δύο μονάδες περισσότερες σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο. Το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 25% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v