Τουρκία: Υποψίες για χειραγώγηση 2,5 εκατ. ψήφων

Μέλος της αποστολής των Ευρωπαίων παρατηρητών κάνει λόγο για ατασθαλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χειραγώγηση 2,5 εκατ. ψήφων. Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν δηλώνει πως «δεν ασχολούμαστε με τις εκθέσεις τους» και δεν είναι σημαντικό αν ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Τουρκία: Υποψίες για χειραγώγηση 2,5 εκατ. ψήφων

Οι εκλογικές ατασθαλίες που παρατηρήθηκαν στο τουρκικό δημοψήφισμα θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε ο Αλεφ Κόρουν, Αυστριακός βουλευτής, μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF.

«Υπάρχουν υποψίες ότι περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι χειραγωγήθηκαν. Πρόκειται για το γεγονός ότι ο (εκλογικός) νόμος επιτρέπει μόνο επίσημους φακέλους. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε, αντίθετα από τον νόμο, ότι φάκελοι χωρίς επίσημη σφραγίδα θα γίνουν δεκτοί», εξήγησε ο Κόρουν.

Σημειώνεται ότι εκτός των αμφιβολιών που κατέθεσαν διεθνείς παρατηρητές για το τουρκικό δημοψήφισμα, και οι δικηγορικοί σύλλογοι της Τουρκίας επισημαίνουν ότι είναι παράνομη η καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων ενώ η αντιπολίτευση της Τουρκίας αναμένεται να καταθέσει έφεση κατά του αποτελέσματος αργότερα εντός της ημέρας.   

Εφεση καταθέτει η αντιπολίτευση

Το τουρκικό αντιπολιτευτικό κόμμα CHP θα καταθέσει σήμερα έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας κατά του δημοψηφίσματος που αυξάνει τις εξουσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Οπως αναφέρει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο αντιπρόεδρος Bulent Tezcan θα καταθέσει την έφεση στις 13:30 (ώρα Ελλάδας).

Το CHP ζήτησε εχθές την ακύρωση του δημοψηφίσματος και δήλωσε ότι θα στραφεί ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αν χρειαστεί, μετά την απόφαση του εκλογικού συμβουλίου να κάνει δεκτά μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια.

Κομισιόν σε Αγκυρα: Ξεκινήστε ανεξάρτητη έρευνα για το δημοψήφισμα

Αίτημα στην Τουρκία να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για τις ατασθαλίες στο δημοψήφισμα που ενισχύει τις εξουσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταθέτει η Κομισιόν, όπως ανέφερε στο τακτικό briefing η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής.

"Η Τουρκία θα πρέπει να εξετάσει τα επόμενα βήματά της πολύ προσεκτικά", μετά το δημοψήφισμα, τόνισε.

Φερχόφστατ: Να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ

Οι κατηγορίες που διατύπωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης για το (μη) αδιάβλητο του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι «πολύ σοβαρές» και αποτελούν αιτία να διακοπούν οι ενταξιακές συνομιλίες της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι προταθείσες συνταγματικές αλλαγές δεν παρέχουν μόνον απολυταρχικές εξουσίες στον Ερντογάν, αλλά έχουν διαταράξει και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Τουρκία και το δημοψήφισμα στο οποίο στηρίχθηκαν δεν ανταποκρίνεται στα στάνταρ του Συμβουλίου της Ευρώπης», ανακοίνωσε ο κ. Φερχόφστατ.

«Η τουρκική κυβέρνηση εμπόδισε μια έντιμη εκστρατεία, καθώς εκφόβισε την πλευρά του "όχι" και φυλάκισε δεκάδες δημοσιογράφους. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιβεβαιώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση μποϊκοτάρησε τόσο τα ΜΜΕ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκαταλαμβάνοντας το επίπεδο του παιγνιδιού μεταξύ του "ναι" και του "όχι"».

«Επιπλέον», λέει καταλήγοντας, «το αποτέλεσμα ήταν πολύ οριακό. Οι μεγάλες τουρκικές πόλεις, για παράδειγμα, ψήφισαν καθαρά εναντίον της αλλαγής του Συντάγματος. Το μόνο λογικό συμπέρασμα όλων αυτών είναι να σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αμέσως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ξανασκεφτεί τις σχέσεις της με την Τουρκία».

Δικηγορικοί σύλλογοι Τουρκίας: Παράνομη η καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων

Μια απόφαση της τελευταίας στιγμής από το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας να επιτρέψει τη καταμέτρηση και των μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων στο δημοψήφισμα της Κυριακής ήταν ξεκάθαρα παράνομη, προέτρεψε την καταγραφή σωστών στοιχείων και ίσως επηρέασε το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο της χώρας.

«Με αυτή την παράνομη απόφαση, οι εκλογικές επιτροπές (οι αξιωματούχοι δηλαδή που βρίσκονταν στα εκλογικά κέντρα) παραπλανήθηκαν ώστε να θεωρήσου πως η χρήση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων ήταν αρμόζουσα», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες η ένωση των δικηγορικών συλλόγων της Τουρκίας (TBB), όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η ανακοίνωση του YSK (εκλογικού συμβουλίου) , που είναι ξεκάθαρα παράνομη, έχει οδηγήσει σε παρατυπίες και σε αποτροπή καταγραφών που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις παρατυπίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας πως η ένωση περιμένει το YSK να υλοποιήσει τώρα τις συνταγματικές του ευθύνες στην αξιολόγηση των παραπόνων.

Συνεχάρη τον Ερντογάν για το δημοψήφισμα ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την εκστρατεία του στο δημοψήφισμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα (χθες) και υποσχέθηκε στενή συνεργασία για τη Συρία, το Ιράκ και τον πόλεμο κατά των κούρδων μαχητών, ανέφεραν πηγές της τουρκικής προεδρίας.

«Εκτιμώ τη φιλία μας, έχουμε πολλά σημαντικά πράγματα να κάνουμε μαζί», φέρεται να είπε ο Τραμπ, όπως αναφέρουν οι πηγές της τουρκικής προεδρίας σε μια ανακοίνωση που δίνει την ανάγνωση του περιεχομένου του τηλεφωνήματος από την Αγκυρα.

Δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια της ΕΕ το δημοψήφισμα

Αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισε χθες ότι το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι Τούρκοι ενέκριναν με ποσοστό μόλις 51,4% την αναθεώρηση του Συντάγματος, που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από παρατυπίες.

Ο Σέζαρ Φλορίν Πρέντα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτήρησε την ψηφοφορία, έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας», είπε ο Πρέντα.

Δίπλα στον Πρέντα ήταν η Τάνα ντε Ζουλουέτα, επικεφαλής μιας άλλης ομάδας διεθνών παρατηρητών, που είπε πως η εκστρατεία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία κυριαρχήθηκε από το στρατόπεδο του "Ναι" στην κάλυψη των ΜΜΕ.

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) σημείωσε τον «περιορισμό» των ελευθεριών που παρατηρήθηκε χθες στην Τουρκία, υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της ODIHR, Τάνα ντε Ζουλουέτα.

«Αυτό, μαζί με περιορισμούς στα ΜΜΕ, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης, περιόρισε την πρόσβαση των ψηφοφόρων στον πολυφωνία των απόψεων», ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την τελευταία στιγμή την Κυριακή να καταμετρήσει ψήφους που δεν είχαν σφραγιστεί από τους αξιωματούχους.

Βολές από Ερντογάν κατά των διεθνών παρατηρητών

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Τ. Ερντογάν, με αφορμή τις δηλώσεις διεθνών παρατηρητών για το δημοψήφισμα. Οπως ανέφερε, «η νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα επιτέθηκαν σε εμάς» τόνισε ενώπιον του ενθουσιώδους πλήθους, απαντώντας στις επικρίσεις των παρατηρητών.

Στις δηλώσεις του ξεκίνησε με αναφορά στη θανατική ποινή, αλλά έστρεψε τα βέλη του στην επιτροπή του ΟΑΣΕ, που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα κατώτερο των διεθνών κριτηρίων: «Στην Ευρώπη υπάρχει μια οργάνωση που λεγεται ΟΑΣΕ. Ετοιμάζουν μόνοι τους κάτι εκθέσεις. Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα. Πρώτα απ' όλα να ξέρετε τη θέση σας. Εμείς τις πολιτικού περιεχομένου εκθέσεις που ετοιμάζετε, ούτε τις βλέπουμε, ούτε τις ακούμε, αλλά ούτε και τις ξέρουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας».

Ο κ. Ερντογάν αφού πρόσθεσε ότι οι αντίπαλοί του είπαν ψέματα για την Αναθεώρηση, σημείωσε τα θετικά του νέου Συντάγματος, λέγοντας πως σε αντίθεση με όσα λέγονται, η Βουλή, με τον αυξημένο κατά 50 αριθμό βουλευτών θα είναι νομοθετικά ακόμη πιο ισχυρή.

Πάντως, δεν έδωσε καμία απάντηση στις κατηγορίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλαν παρατυπίες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε επιπλέον εναντίον της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε τέτοιο βαθμό αντίθετες στη συνταγματική αναθεώρηση, που ξεπερνούσαν και τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η ΕΕ αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αρκεί να μας ενημερώσουν. Δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία θα διεξάγει δημοψήφισμα για την αναστολή των διαπραγματεύσεων, εάν αυτό χρειαστεί.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτο να λένε ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών προδιαγραφών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με ανακοίνωσή του, αντέδρασε στην έκθεση της επιτροπής των διεθνών παρατηρητών που υποστήριξε ότι το Δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή δημοκρατικά κριτήρια. 

Το ΥΠΕΞ της χώρας χαρακτηρίζει απαράδεκτο το σχόλιο ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών κριτηρίων και όπως τονίζει, με λύπη διαπιστώνει τις πολιτικού περιεχομένου καταγγελτικές εκφράσεις στη συνέντευξη τύπου και την πρώτη έκθεση.

Η επιτροπή, συνεχίζει, δεν πρέπει να παραβλέπει ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Βουλής.

«Κατά βάση, οι πολιτικού περιεχομένου δηλώσεις που έκανε ο ο διευθυντής του γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, λίγο πριν από το δημοψήφισμα, δείχνει ότι η επιτροπή ήρθε στην Τουρκία προκατειλημμένη και δεν λαμβάνει υπόψη τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας. Η εν λόγω έκθεση πρώτων παρατηρήσεων είναι προβολή αυτής της μεροληπτικής και προκατειλημμένης προσέγγισης» καταλήγει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v