Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οσμή ισλαμιστικών κινήτρων πίσω από την επίθεση στο Ντόρτμουντ

Eπιστολή που βρέθηκε κοντά στο σημείο της έκρηξης κάνει λόγο για «απάντηση» στην εμπλοκλή της Γερμανίας στις επιχειρήσεις παρακολούθησης του ISIS. Την υπόθεση ανέλαβε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Οσμή ισλαμιστικών κινήτρων πίσω από την επίθεση στο Ντόρτμουντ

Το ενδεχόμενο να υπάρχει «ισλαμιστικό» κίνητρο πίσω από τη βομβιστική επίθεση κατά του λεωφορείου που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ (από την οποία τραυματίστηκε ένας ποδοσφαιριστής) εξετάζουν οι Γερμανοί ερευνητές, σύμφωνα με την εφημερίδα  Sueddeutsche Zeitung, καθώς η επιστολή που βρέθηκε κοντά στο σημείο που έγινε η έκρηξη ανέφερε πως η επίθεση ήταν απάντηση στη στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας στις επιχειρήσεις παρακολούθησης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Όμως οι ερευνητές εκτιμούν πως η επιστολή αυτή ίσως να ήταν μια προσπάθεια αυτών που βρίσκονται πίσω από την επίθεση να παραπλανήσουν τους εισαγγελείς, αναφέρει η εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, το περιοδικό Focus μεταδίδει πως οι αρχές εξετάζουν και δεύτερη επιστολή με την οποία αναλαμβάνεται η ευθύνη για την επίθεση. Κατά το περιοδικό, μήνυμα που αναρτήθηκε σε αντιφασιστικό portal ανέφερε πως η επίθεση αποτελεί αντίποινα για την ήπια αντιμετώπιση της ποδοσφαιρικής ομάδας στους νεοναζιστές και ρατσιστές οπαδούς της.

Να σημειωθεί πως την έρευνα της υπόθεσης έχει αναλάβει τώρα ο ομοσπονδιακός δημόσιος εισαγγελέας της Γερμανίας, που θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, η γερμανική αστυνομία δήλωνε πως τα αίτια της επίθεσης παραμένουν άγνωστα.

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιο είναι το πραγματικό υπόβαθρο της ενέργειας αυτής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντόρτμουντ Γκρέγκορ Λάνγκε.

Κατά τον ίδιο, η αστυνομία υποθέτει πως το λεωφορείο της ποδοσφαιρικής ομάδας ήταν στόχος της επίθεσης, καθώς έφευγε από το ξενοδοχείο όπου διέμενε η ομάδα, με προορισμό το στάδιο που θα πραγματοποιούνταν ο προημιτελικός αγώνας του Τσάμπιονς Λιγκ χθες.

«Ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης δεν είναι νέος σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Λάνγκε. «Προετοιμαζόμαστε για αυτό εδώ και πολύ καιρό. Δεν θέλω να υπονοήσω πως επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση. Όλα αυτά ακόμα ερευνώνται. Θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Ερευνάται το θέμα πολύ επαγγελματικά», είπε.

Αξιωματούχος της εισαγγελίας δήλωσε πως κοντά στο σημείο της έκρηξης βρέθηκε επιστολή, όμως είναι ασαφές αν η επιστολή αυτή είναι αυθεντική. Η ίδια αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενο της επιστολής.


«Στοχευμένη επίθεση» στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδε νωρίτερα το Spiegel, επικαλούμενο κύκλους των αρχών ασφαλείας, επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση κατά του λεωφορείου της Ντόρτμουντ.
 
Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί μάλλον στην άκρη του δρόμου, μέσα σε συστάδα θάμνων.

Μετά το συμβάν, η αποστολή των παικτών μεταφέρθηκε αρχικά πίσω στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια οι ποδοσφαιριστές επέστρεψαν στα σπίτια τους. Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τα αίτια και τις συνθήκες που οδήγησαν στις εκρήξεις.


 



Αργά το βράδυ η αστυνομία ανακοίνωσε πως τα αρχικά ευρήματα των ερευνών δείχνουν ότι οι εκρήξεις κοντά στο λεωφορείο που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ προκλήθηκαν «από ισχυρές εκρηκτικές ύλες».

«Έπειτα από την προκαταρκτική έρευνα, εκτιμούμε ότι αυτή ήταν μια επίθεση με ισχυρές εκρηκτικές ύλες», τόνισε η αστυνομία του Ντόρτμουντ με ανάρτησή της στο Twitter.

Παράλληλα, όπως τόνισαν πηγές ασφαλείας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, οι γερμανικές αρχές δεν έχουν μέχρι αυτού του σημείου των ερευνών αποδείξεις ότι η έκρηξη είχε «τρομοκρατική» προέλευση. Δεν υπάρχουν προς το παρόν «στοιχεία» που να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισαν οι πηγές.

Νωρίτερα η διοίκηση της γερμανικής ομάδας ανακοίνωσε ότι ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 19:45 (ώρα Ελλάδας).

Τον πανικό που έζησαν ο ίδιος και οι συμπαίκτες του μέσα στο λεωφορείο κατά την ώρα της έκρηξης μετέφερε σε Έλλληνες δημοσιογράφους ο διεθνής αμυντικός της Ντόρμουντ Σωκράτης Παπασταθόπουλος. «Είμαστε φοβισμένοι και σοκαρισμένοι. Είναι δύσκολη η κατάσταση», είπε μεταξύ άλλων ο αμυντικός της Μπορούσια.

Το χρονικό της επίθεσης

«Το λεωφορείο ξεκίνησε από το ξενοδοχείο που διέμενε η ομάδα στη δυτική πόλη της Γερμανίας, για να φτάσει στο γήπεδο διανύοντας μια απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων, όταν «τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Γκούναρ Βόρτμαν.

Όπως σημείωσε, τα παράθυρα του λεωφορείου έσπασαν από την έκρηξη και κάποιος μέσα στο όχημα τραυματίστηκε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild και το βρετανικό δίκτυο BBC, ο τραυματίας είναι ο 26χρονος διεθνής αμυντικός της Ντόρτμουντ Μαρκ Μπάρτρα, που έχει τραυματιστεί στο χέρι και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Η διοίκηση της ομάδας ανακοίνωσε ότι λίγο μετά την αναχώρηση του λεωφορείου από το ξενοδοχείο με προορισμό το γήπεδο σημειώθηκε ένα "περιστατικό". Το λεωφορείο της ομάδας υπέστη ζημιές σε δύο σημεία.

Αρχικά υπήρξαν πληροφορίες ότι επρόκειτο για παγιδευμένο αυτοκίνητο, ωστόσο ο διευθυντής της Borussia Dortmund, Hans-Joachim Watzke, δήλωσε ότι τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί βρίσκονταν κρυμμένοι στους θάμνους.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν καθώς το πούλμαν έβγαινε από το ξενοδοχείο που διέμενε η αποστολή.

Οπως μετέδωσε το CosmoteTV, σε επικοινωνία μέσω SMS με τον διεθνή αμυντικό Σωκράτη Παπασταθόπουλο, ο τελευταίος είναι μία χαρά στην υγεία του.


Η ομάδα μετά την έκρηξη

Εκπρόσωπος Μέρκελ: Όλοι στο πλάι της Ντόρτμουντ

Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, με tweet του ευχήθηκε καλή ανάρρωση στον ποδοσφαιριστή που τραυματίστηκε, τον Ισπανό Μαρκ Μπάρτρα, και στάθηκε στο πλάι της γερμανικής ομάδας.

«Καλή ανάρρωση, Μαρκ Μπάρτρα. Σπουδαία κίνηση από τους οπαδούς της Μονακό. Απόψε στεκόμαστε όλοι στο πλάι της Ντόρτμουντ», έγραψε χαρακτηριστικά.

O υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς δήλωσε στο Twitter ότι είναι σοκαρισμένος και ευχήθηκε σε όλους τους οπαδούς να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v