Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλά ο πήχης για εμπορικές συμφωνίες στα ραντεβού Τραμπ-Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος της Κίνας καλεί σε συνεργασία, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως «δεν πήρε τίποτα» από τις πρώτες συζητήσεις. Αποκατάσταση της αμερικανικής παραγωγής που πλήττεται από τον κινεζικό προστατευτισμό, ζητούν τα σωματεία στις ΗΠΑ.

Χαμηλά ο πήχης για εμπορικές συμφωνίες στα ραντεβού Τραμπ-Τζινπίνγκ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την Πέμπτη σε συνεργασία Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών στο εμπόριο και στις επενδύσεις, προσκαλώντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί τη χώρα του. Όπως μεταδίδει το Reuters, ήταν ένα «εγκάρδιο ξεκίνημα» της πρώτης συνάντησης των δύο ηγετών, στην οποία πιθανώς θα γίνει συζήτηση επάνω σε λεπτά ζητήματα για την ασφάλεια και το εμπόριο.

Ο Τραμπ έχει αναφέρει ότι θέλει να εγείρει ερωτήματα επάνω στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας και να πιέσει τον Σι να κάνει περισσότερα για την αναχαίτιση των φιλοδοξιών της Νότιας Κορέας στο θέμα των πυρηνικών, στη διάρκεια της διμερούς συνάντησης των ηγετών στο θέρετρο Mar-a-Lago που ξεκίνησε χθες.

Ωστόσο δεν αναμένονται από τη συνάντηση σημαντικές συμφωνίες για κανένα από αυτά τα δύο ζητήματα.

Ο Σι δήλωσε πως τα δύο μέρη θα πρέπει να προωθήσουν την «υγιή ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων» και να προχωρήσουν με διαπραγματεύσεις επάνω σε μια διμερή συμφωνία για τις επενδύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχουμε χίλιους λόγους για να φτιάξουμε μια σωστή σχέση Κίνας-ΗΠΑ και κανένα λόγο για να χαλάσουμε τη σχέση Κίνας-ΗΠΑ», ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος στον Τραμπ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Κίνα αργότερα φέτος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κρατικού κινεζικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Xinhua, που επικαλείται αξιωματούχους ως πηγές.

Πριν από το δείπνο των δύο προέδρων με τις συζύγους τους, ο Τραμπ «αστειεύτηκε» αναφέροντας: «Είχαμε ήδη μια μεγάλη συζήτηση και μέχρι στιγμής δεν έχω πάρει τίποτα, απολύτως τίποτα. Αλλά έχουμε αναπτύξει μια φιλία -μπορώ να το δω αυτό- και πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα θα έχουμε μια πολύ πολύ καλή σχέση και ανυπομονώ».

Οι συζητήσεις επάνω στη συνάντηση γίνονται υπό τη σκιά ενός άλλου πιεστικού ζητήματος εξωτερικής πολιτικής: της αμερικανικής αντίδρασης σε μια θανατηφόρα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Καμία «μεγάλη συμφωνία» στο εμπόριο

Στο θέμα του εμπορίου, πάντως, συνδικαλιστικοί ηγέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάζεται να υιοθετήσει έναν άμεσο και ξεκάθαρο τόνο στις διαπραγματεύσεις με τον Σι Τζινπίνγκ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ χρειάζεται να βγει από τη συνάντηση με σαφείς, επιτεύξιμες δεσμεύσεις, που θα αποκαταστήσουν την παραγωγή και την απασχόληση εδώ στις ΗΠΑ σε αυτούς τους τομείς που έχουν ρημαχτεί από τις επιθετικές και προστατευτικές πρακτικές της Κίνας», τόνισε η Holly Hart, επικεφαλής νομικός στο σωματείο United Steelworkers.

Αξιωματούχος από την αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε στο Reuters πως η Ουάσιγκτον μπορεί να χρειαστεί να κάνει χρήση νομικών εργαλείων για να παλέψει υπέρ των αμερικανικών εταιριών, όπως για παράδειγμα την πιθανότητα μηνύσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Δεν αναμένω μεγάλη συμφωνία στο εμπόριο. Νομίζω ότι αυτό που θα δούμε θα είναι τον πρόεδρο να κάνει απόλυτα σαφές στον Σι και δημοσίως το τι περιμένουμε από το εμπόριο», τόνισε η πηγή του πρακτορείου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συχνά εκφράσει παράπονα πως το Πεκίνο προχωρά σε υποτίμηση του νομίσματός του για να τονώσει το εμπόριο, αλλά η κυβέρνησή του δεν φαίνεται πως θα δηλώσει βραχυπρόθεσμα επισήμως πως η Κίνα χειραγωγεί τις αγορές συναλλάγματος -μια δήλωση που θα μπορούσε να συνοδευτεί από κυρώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v