Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπη με πρόστιμα δισεκατομμυρίων η McDonald's στην ΕΕ

Πριν τον Αύγουστο βγαίνει η απόφαση της Κομισιόν για παράνομες φοροελαφρύνσεις στο Λουξεμβούργο, τονίζουν πηγές. Μετά το τεράστιο πρόστιμο στην Apple, η ΕΕ συνεχίζει την καταστολή της φοροαποφυγής πολυεθνικών. Επόμενος στόχος η Amazon.

Αντιμέτωπη με πρόστιμα δισεκατομμυρίων η McDonalds στην ΕΕ

Στα τελικά στάδια μπαίνει μια έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών κατά της McDonald's, στη διάρκεια της οποίας οι αξιωματούχοι συγκέντρωσαν πληροφορίες επάνω στο αν η αμερικανική εταιρία fast food επωφελήθηκε από μια τεράστια φοροελάφρυνση στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg και οι οποίες γνωρίζουν την υπόθεση.

Η Κομισιόν ενδέχεται να αποφανθεί για την υπόθεση πριν τον Αύγουστο, τόνισαν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η απόφαση μπορεί να έρθει πριν κλείσει αντίστοιχη έρευνα όσον αφορά στην Amazon.com και δημοσιοποιηθεί η απόφαση για τις δικές της φορολογικές συμφωνίες στο Λουξεμβούργο.

Εν μέρει ως απάντηση στην ευρωπαϊκή έρευνα, η McDonald’s είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο πως θα εγκατέλειπε το Λουξεμβούργο και θα μετέφερε τη «μη αμερικανική» βάση της στη Βρετανία, όπου θα δημιουργήσει μια νέα διεθνή εταιρία συμμετοχών, στην οποία θα υπόκειται το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων από πνευματική ιδιοκτησία εκτός ΗΠΑ.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει πως η Μαργκρέτε Βερστάγκερ έχει κηρύξει πόλεμο στα φορολογικά «παραθυράκια», διατάζοντας την Apple τον Αύγουστο να πληρώσει μέχρι και 13 δισ. ευρώ συν τους τόκους σε αναδρομικούς φόρους, για φορολογική συμφωνία με την Ιρλανδία που κρίθηκε παράνομη.

Σύντομα έπειτα απ’ αυτό, η Ευρωπαία επίτροπος που είναι αρμόδια σε θέματα ανταγωνισμού προειδοποίησε πως η Amazon και η McDonald’s είναι οι επόμενες στη λίστα. Αυτό που διακυβεύεται είναι δισεκατομμύρια ευρώ που πολυεθνικές εταιρίες έχουν κρύψει σε φορολογικούς παραδείσους, μακριά από τη δικαιοδοσία των αρχών χωρών όπου καταγράφουν τον μεγαλύτερο όγκο των πωλήσεών τους.

Στην περίπτωση των McDonald’s, πέραν της ΕΕ η εταιρία έχει δεχθεί κριτική και από εμπορικές ενώσεις και οργανισμούς καταναλωτών, που υποστηρίζουν ότι απέφυγε φόρους ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου στην Ευρώπη την περίοδο από το 2009 μέχρι το 2013. Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε πέρυσι την υπόθεση McDonald’s πολύ «διδακτική» του πόσο πολύ κάποιες εταιρίες πιέζουν ώστε να φοροαποφύγουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v