H Πορτογαλία πούλησε 75% της Novo Banco στη Lone Star

Με βάση τους όρους της συμφωνίας η Lone Star θα πρέπει να πραγματοποιήσει κεφαλαιακή ένεση 750 εκατ. ευρώ όταν κλείσει το ντιλ και επιπλέον 250 εκατ. μετά από τρία χρόνια.

H Πορτογαλία πούλησε 75% της Novo Banco στη Lone Star

Η Πορτογαλία κατέληξε σε συμφωνία να πουλήσει μερίδιο 75% στην κρατικοποιημένη τράπεζα Novo Banco στην αμερικάνικη εταιρεία Lone Star, με αντάλλαγμα μια κεφαλαιακή ένεση 1 δισ. ευρώ.

«Η πώληση είναι ένα σημαντικό βήμα για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Κάρλος Κόστα. «Η συμφωνία επιτρέπει να τηρηθεί η διορία που είχε τεθεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πώληση της Novo Banco» σημείωσε.

Το Ταμείο Εκκαθάρισης Τραπεζών της Πορτογαλίας θα διατηρήσει το υπόλοιπο 25% της Novo Banko, της τράπεζας που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Banco Espirito Santo το 2014. Η χώρα έριξε 4,9 δισ. ευρώ στην «καλή τράπεζα» μέσω του ταμείου εκκαθάρισης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, με βάση τους όρους της συμφωνίας η Lone Star θα πρέπει να πραγματοποιήσει κεφαλαιακή ένεση 750 εκατ. ευρώ όταν κλείσει το ντιλ και επιπλέον 250 εκατ. μετά από τρία χρόνια.

Επιπλέον, η Novo Banco θα ανταλλάξει 500 εκατ. ευρώ ομολόγων κύριας εξασφάλισης με νέα ομόλογα, με στόχο να ενισχύσει τον κεφαλαιακό δείκτη CET1 πριν η Lone Star αναλάβει την τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v