Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BND: Ούτε Γκιουλέν, ούτε Ερντογάν πίσω από το πραξικόπημα

Ο επικεφαλής της Γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND είπε πως η Τουρκία προσπαθεί, αλλά δεν πείθει πως πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται ο Φετουλά Γκιουλέν, ενώ εκτιμά πως η απόπειρα δεν ξεκίνησε ούτε από την κυβέρνηση.

BND: Ούτε Γκιουλέν, ούτε Ερντογάν πίσω από το πραξικόπημα
Η Τουρκική κυβέρνηση δεν έχει πείσει την υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, BND, πως ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ κληρικός Φετουλά Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού στην Τουρκία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας στο περιοδικό Der Spiegel.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκική κυβέρνηση κατηγορούν τον Γκιουλέν ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 240 άνθρωποι από στρατιώτες σε τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, που επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο και επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

«Η Τουρκία έχει προσπαθήσει να μας πείσε σε κάθε επίπεδο όμως μέχρι στιγμής δεν το έχει πετύχει», δήλωσε ο Bruno Kahl στη συνέντευξή του στο Spiegel, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Ερντογάν και η Τουρκική κυβέρνηση θέλουν οι ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται την εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ερωτηθείς αν το κίνημα Γκιουλέν είναι ακραίο Ισλαμιστικό ή τρομοκρατικό, ο κ. Kahl είπε πως είναι μια «αστική εταιρεία που στόχο έχει να παράσχει περαιτέρω θρησκευτική και κοσμική εκπαίδευση».

Ο κ. Kahl είπε επίσης πως δεν νομίζει πως η Τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, λέγοντας συγκεκριμένα πως «η απόπειρα πραξικοπήματος δεν ξεκίνησε από την κυβέρνηση. Πριν τις 15 Ιουλίου η κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη εκκαθάριση άρα μέρη του στρατού θεώρησαν πως θα έπρεπε να κάνουν γρήγορα πραξικόπημα πριν τους πιάσει και αυτούς».

Ο ίδιος προειδοποίησε για μια αυξανόμενη Ρωσική απειλή για τη Γερμανία και την Ευρώπη, λέγοντας πως «η Ρωσία έχει διπλασιάσει τη μαχητική ισχύ της στα δυτικά σύνορα… δεν μπορείτε να τα θεωρήσετε όλα αυτά ως άμυνα κατά της Δύσης».

Κατά τον κ. Kahl, η Ρωσία θα μπορούσε να επηρεάσει τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας στις 24 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v