Εμφατική νίκη Ρούτε στις Ολλανδικές εκλογές

Επικράτηση του νυν πρωθυπουργού έναντι του Βίλντερς. Ψήφος υπέρ της Ευρώπης, λέει ο Γιούνκερ, συγχαρητήρια Μέρκελ. Δεν τελείωσα με τον Ρούτε, διαμηνύει ο ακροδεξιός ηγέτης. Βαριές απώλειες για το κόμμα του Ντάισελμπλουμ. Ενισχύεται το ευρώ.

Εμφατική νίκη Ρούτε στις Ολλανδικές εκλογές

Επικράτηση του νυν πρωθυπουργού και επικεφαλής του κόμματος Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, VVD, Μαρκ Ρούτε στις Ολλανδικές εκλογές σε μια εξέλιξη που ανακούφισε τους ευρωπαίους ηγέτες και χαιρετίζεται ως μια νίκη κατά του λαϊκισμού. Αμεσα το ευρώ κινήθηκε σε υψηλό ενός μηνός μετά την δημοσίευση των πρώτων exit polls.

Με 93,5% των ψήφων καταμετρημένες, το κόμμα VVD του Ρούτε προβλέπεται να κερδίσει 33 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου (21,2%), λιγότερες ωστόσο από τις 41 που κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές το 2012. Ο ακροδεξιός Βίλντερς κερδίζει 20 έδρες (13,1%), ενώ από 19 κερδίζουν η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι κεντρώοι Δημοκράτες 66, σύμφωνα με το NOS.

Στοπ στον κακής ποιότητας λαϊκισμό

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη, προσθέτοντας «Απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι». Ο Ρούτε έκανε γνωστό επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες.

«Αυτή αποτελεί επίσης και ένα βράδυ όπου η Ολλανδία, μετά το Brexit, μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε ‘στοπ’ στον κακής ποιότητας λαϊκισμό», είπε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Βίλντερς, με τη σειρά του, είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή, "Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους".

Συγχαρητήρια από Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ

H καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τη νίκη που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες. Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη απόψε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ "συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών" ήταν το tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Συγχαρητήρια έστειλε στον κ. Ρούτε ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολαντ, λέγοντας πως η εκλογική του νίκη είναι νίκη κατά του εξτρεμισμού. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συγχαίρει θερμά τον Μαρκ Ρούτε για την ξεκάθαρη νίκη του κατά του εξτρεμισμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Ολαντ.

 

Βούλιαξε το κόμμα του Ντάισελμπλουμ

Να σημειωθεί ότι μεγάλες απώλειες σημειώνει το PvdA του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Tο Εργατικό Κόμμα(PvdA), από τις 38 έδρες φαίνεται να μένει με μόλις εννιά! Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχει λάβει το κόμμα του Ντάισελμπλουμ ιστορικά και αναμένεται να του στοιχίσει όχι μόνο τη θέση του στο ολλανδικό ΥΠΟΙΚ, αλλά και την καριέρα του στις Βρυξέλλες. 

Στις εκλογές άνοδο εμφανίζει το κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι που φαίνεται να επιτυγχάνουν την μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των κομμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή των πολιτών ήταν αυξημένη, φθάνοντας το 80% έναντι μόλις 48% στις εκλογές του 2012. 

 



Οι δηλώσεις των δυο μονομάχων

Ο Βίλντερς ψήφισε πρωί πρωί σε σχολείο στα περίχωρα της Χάγης, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων. «Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, το τζίνι δεν θα επιστρέψει στο μπουκάλι και αυτή η πατριωτική επανάσταση ήρθε για να μείνει», είπε.

Στην άλλη πλευρά της Χάγης, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε μονομαχία με τον Βίλντερς, αντάλλαξε στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε μερικές κουβέντες με μαθητές που φώναζαν το όνομά του, διαβεβαιώνοντάς τον ότι «μια μέρα θα τον ψηφίσουν».

«Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Ολλανδία. Είναι η ευκαιρία για μία δημοκρατία σαν τη δική μας να θέσει τέλος στο ντόμινο του κακού λαϊκισμού».

Το Ολλανδικό εκλογικό σύστημα

Υπάρχουν 150 βουλευτές στο ολλανδικό κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται 76 έδρες για να σχηματίσει πλειοψηφία. Κανένα κόμμα δεν το έχει καταφέρει αυτό μόνο του στην Ολλανδία και η χώρα κυβερνάται από συνασπισμούς εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Το εκλογικό σύστημα είναι απλή αναλογική σε μία μοναδική, πανεθνική εκλογική περιφέρεια -κάτι που σημαίνει πως οποιοδήποτε κόμμα κερδίσει 0,67% της συνολικής εθνικής ψήφου έχει εξασφαλίσει μία έδρα.

Η ολλανδική πολιτική έχει σηματοδοτηθεί τις τελευταίες δεκαετίες από μια «βουτιά» στη στήριξη προς τα τρία κύρια κόμματα της κυβέρνησης, κόμματα της κεντροδεξιάς και της αριστεράς. Το ποσοστό τους από τη συνολική ψήφο έχει συρρικνωθεί από περίπου 80% στη δεκαετία του 1980, σε ένα προβλεπόμενο 40% φέτος.

Πρόκειται για μια τάση που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Στην Ολλανδία έχει εξελιχθεί παράλληλα με μια γρήγορη εξάπλωση μικρών κομμάτων ειδικού ενδιαφέροντος: 28 κόμματα, πολλά από αυτά νέα, συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική μάχη. Μέχρι και 14 είχε εκτιμηθεί πως θα κερδίσουν έδρες, ενώ από αυτά, τα οκτώ εκτιμάται πως θα έχουν 10 ή και περισσότερους βουλευτές.


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v