Ο τρόπος με τον οποίο η Ολλανδία συμπεριφέρθηκε στους Τούρκους υπουργούς και αξιωματούχους παραβιάζει τη Συνθήκη της Βιέννης, σύμφωνα με διπλωματικά σημειώματα που έστειλε η Τουρκία στην Ολλανδία, ενώ κλήτευσε τον Ολλανδό απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα, προκειμένου να παραπονεθεί για τις ενέργειες της αστυνομίας του Ρότερνταμ κατά Τούρκων διαδηλωτών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.
Η Τουρκία αναφέρει στα σημειώματα πως η παρέμβαση της ολλανδικής αστυνομίας σε ειρηνική διαδήλωση ήταν δυσανάλογη, ενώ απαίτησε η Ολλανδία να δώσει πληροφορίες για τους Τούρκους πολίτες που τραυματίστηκαν και ζήτησε να υπάρξουν νομικές ενέργειες για την κακή συμπεριφορά της αστυνομίας.
Η επίθεση Ερντογάν και η απάντηση Ρούτε
Χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι η Χάγη «θα πληρώσει το τίμημα» για την άρνησή της να επιτρέψει σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, ενώ η Χάγη απάντησε με σκληρό τρόπο.
Στη διάρκεια δύο ομιλιών του χθες Κυριακή ο Ερντογάν κατήγγειλε τη συμπεριφορά της Ολλανδίας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό».
Αντιδρούσε στην απέλαση το Σάββατο της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά και την άρνηση των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Την ώρα που ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζήτησε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της έντασης, ο Ερντογάν απαντούσε σκληρά: «Δεν έχετε ακόμη πληρώσει το τίμημα για να μιλάτε για εξομάλυνση των σχέσεών σας με την Τουρκία», υπογράμμισε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Κατσαελί στη βορειοδυτική Τουρκία.
«Θα πρέπει να λογοδοτήσετε για αυτή την αναίδεια», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την Ολλανδία «μπανανία».
Παράλληλα ζήτησε από διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Χάγης. «Καλώ τους διεθνείς οργανισμούς στην Ευρώπη και αλλού να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Έχει πει τίποτε η Ευρώπη; Όχι. Γιατί; Γιατί δεν δαγκώνει ο ένας τον άλλον. Η Ολλανδία ενεργεί σαν μπανανία», κατήγγειλε.
Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης την υπερβολική βία που χρησιμοποιήθηκε από τους Ολλανδούς αστυνομικούς για τη διάλυση του πλήθους των περίπου χιλίων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή μπροστά από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.
«Αν στείλετε τα άλογα, τα σκυλιά εναντίον των συμπολιτών μου, θα πρέπει να λογοδοτήσετε», προειδοποίησε, αναφερόμενος στις μονάδες της ολλανδικής αστυνομίας με σκυλιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάλυση του πλήθους, μαζί με τις αντλίες νερού και τους έφιππους αστυνομικούς.
Παρά τις συγκρούσεις με τους αστυνομικούς, Τούρκοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και χθες Κυριακή τη νύχτα έξω από το προξενείο στο Ρότερνταμ, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Κάποιοι από αυτούς πέταξαν μπουκάλια και πέτρες, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση των γκλομπ για να τους διαλύσει.
Μετά τις αλλεπάλληλες σκληρές δηλώσεις του Ερντογάν, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ύψωσε και εκείνος τους τόνους. «Αποκλείεται να ζητήσουμε συγγνώμη, εκείνοι θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για όσα έκαναν χθες», δήλωσε χθες το απόγευμα. «Είναι ένα αίτημα παράλογο και εντελώς αδύνατο», τόνισε.
Μογκερίνι: Η Τουρκία να αποφύγει κάθε απειλή κατά κράτους-μέλους
Απάντηση έδωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια επίτροπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φ. Μογκερίνι σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν, ο οποίος έφτασε τον Νοέμβρη του 2016 να αμφισβητεί ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Η Κομισιόν, δια της κ. Μογκερίνι, σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επανειλημμένα επαναλάβει πως «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον χρειάζεται, στο Διεθνές Δικαστήριο». Η κ. Μογκερίνι καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ, με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, εκφράζει την ανησυχία της και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλές ή ενέργειες που λειτουργούν βλαπτικά για τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».