Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ναι” από την Ουγγαρία στον αγωγό Southstream

Η Ουγγαρία εξέφρασε την υποστήριξή της στην κατασκευή ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που θα διασχίζει τη νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μια κίνηση που μπορεί να εξοργίσει ΗΠΑ και Ε.Ε. και να απειλήσει τον αγωγό Nabucco.

”Ναι” από την Ουγγαρία στον αγωγό Southstream
Η Ουγγαρία εξέφρασε την υποστήριξή της στην κατασκευή ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που θα διασχίζει τη νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μια κίνηση που μπορεί να εξοργίσει τους δυτικούς γείτονές της και ίσως απειλήσει τον Nabucco, τον ανταγωνιστικό αγωγό που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την υποστήριξή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Ferenc Gyurcsany, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Βουδαπέστη του κ. Dmitry Medvedev, του πιθανού διαδόχου του κ. Vladimir Putin στην προεδρία της Ρωσίας. Η συνεπαγόμενη συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί την Πέμπτη στη Μόσχα.



Με την ουγγρική θέση ισχυροποιείται αισθητά η θέση του ρωσικού μονοπωλίου Gazprom στην κατασκευή του αγωγού Southstream, του οποίου η αξία θα ξεπεράσει τα 10 δισ. δολ. και θα μεταφέρει το αέριο από τη Ρωσία, διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας, στην καρδιά της Ευρώπης.

Έχοντας τη συμφωνία της Βουλγαρίας και της Σερβίας, η Gazprom έχει ήδη εξασφαλίσει το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής του αγωγού προς την Ιταλία, που είναι ο κύριος προορισμός του. Επίσης έρχεται σε θέση να κατασκευάσει σύνδεση με την Αυστρία, το κέντρο της κεντρικής Ευρώπης.

Η Gazprom δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα κατασκευαστεί ο ξεχωριστός αγωγός από τη Βουλγαρία διαμέσου της Ελλάδας και της Αδριατικής Θάλασσας προς τη νότια Ιταλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v