Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γέλεν: «Κατάλληλη» η αύξηση επιτοκίων το Μάρτιο

Mια αύξηση επιτοκίων το Μάρτιο είναι κατάλληλη αν η αμερικάνικη οικονομία συνεχίσει την ίδια πορεία, δήλωσε η Τζάνετ Γέλεν. Έχουν υποχωρήσει τα ρίσκα από το εξωτερικό.

Γέλεν: «Κατάλληλη» η αύξηση επιτοκίων το Μάρτιο

Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαρτίου εφόσον τα οικονομικά στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις, δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν.

«Στη συνάντηση μας αργότερα αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή θα αξιολογήσει αν η απασχόληση και ο πληθωρισμός συνεχίζουν να εξελίσσονται ανάλογα με τις εκτιμήσεις μας, οπότε και πιθανότατα θα είναι κατάλληλη μια περαιτέρω προσαρμογή των ομοσπονδιακών επιτοκίων» δήλωσε σε εκδήλωση στο Σικάγο η κα. Γέλεν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ίδια επισήμανε επίσης πως τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν με πιο γρήγορο ρυθμό φέτος, καθώς η οικονομία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει εμπόδια στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

«Συνολικά, οι προοπτικές για να συνεχιστεί η μέτρια οικονομική ανάπτυξη φαίνονται ενθαρρυντικές, ειδικά από την στιγμή που τα ρίσκα από το εξωτερικό φαίνεται να έχουν υποχωρήσει κάπως» σημείωσε.

Διαφορετική άποψη από την κα. Γέλεν είχε ο αξιωματούχος της Fed, Τζέιμς Μπάλαρτν. Σύμφωνα με τον κ. Μπάλαρντ οι οικονομικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει τόσο ώστε να δικαιολογούν μια αύξηση των επιτοκίων.

Nωρίτερα την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ, υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να εφαρμόζει τη νομισματική πολιτική ακολουθώντας απλά έναν κανόνα. «Η ιδέα ενός μόνο κανόνα είναι δημοφιλής μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων» ανέφερε για να προσθέσει πως κάτι τέτοιο θα περιόριζε τα περιθώρια κινήσεων της κεντρικής τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v