Χωρίς λεπτομέρειες για μεταναστευτικό, φόρους, η ομιλία Τραμπ

Σε ηπιότερους τόνους η ομιλία στο Κογκρέσο. Μίλησε για αναθεώρηση του μεταναστευτικού, φορολογική μεταρρύθμιση, έργα υποδομών 1 τρισ. και αναθεώρηση του Obamacare, χωρίς, όμως, λεπτομέρειες.

Χωρίς λεπτομέρειες για μεταναστευτικό, φόρους, η ομιλία Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόνταλντ Τραμπ, στην πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο, με ηπιότερους τόνους σε σχέση με την προεκλογική του εκστρατεία, δήλωσε πως είναι ανοικτός σε μια ευρεία αναθεώρηση του αμερικανικού μεταναστευτικού συστήματος, δείχνοντας μια στροφή από τη σκληρή προεκλογική ρητορική του.

Επίσης, έδωσε έμφαση στην επιθυμία του να επικεντρωθεί στα εγχώρια προβλήματα, ενισχύοντας την αμερικανική οικονομία με μια φορολογική μεταρρύθμιση, "προσπάθεια" στις υποδομές ύψους 1 τρισ. δολαρίων και αναθεώρηση του Obamacare.

«Ο καιρός για μικρές σκέψεις τελείωσε. Ο καιρός για ασήμαντους καβγάδες βρίσκεται πίσω μας», είπε στην ομιλία του στο Κογκρέσο, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ξανά να «δώσει την προτεραιότητα στους Αμερικανούς».




Ο κ. Τραμπ περιέγραψε αυτό που θα ήθελε να επιτύχει κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του, από την μεταρρύθμιση της Υγείας και των φόρων μέχρι την ενίσχυση των αμερικανικών συνόρων και τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Είπε πως είναι εφικτό ένα ευρύ σχέδιο για τη μετανάστευση, αν τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο είναι πρόθυμοι να κάνουν συμβιβασμούς. Ωστόσο, δεν έδωσε ιδιαίτερες λεπτομέρειες.

«Πιστεύω πως η πραγματική και θετική μεταναστευτική μεταρρύθμιση είναι εφικτή, αρκεί να επικεντρωθούμε στους ακόλουθους στόχους: να βελτιώσουμε τις εργασίες και τους μισθούς για τους Αμερικανούς, να ενισχύσουμε την ασφάλεια του έθνους μας και να αποκαταστήσουμε τον σεβασμό για τους νόμους μας», είπε.

Ακόμη, σημείωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τους σημερινούς κανόνες για τη μετανάστευση, που επιτρέπουν την έλευση ανθρώπων χωρίς υψηλή ειδίκευση, και να υιοθετήσουν ένα σύστημα βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων.

Για το περιβόητο τείχος, υποσχέθηκε ότι η οικοδόμηση ενός «μεγάλου» τείχους στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό θα αρχίσει «σύντομα», επαναλαμβάνοντας την εμβληματική υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εθνική μας ακεραιότητα και την εφαρμογή του νόμου στα σύνορά μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα αρχίσουμε σύντομα την κατασκευή ενός μεγάλου τείχους κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», είπε ο Τραμπ στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, μια υπόσχεση που έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Μεξικό.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει για την ανέγερση του τείχους αυτού.

Αναφερόμενος, δε, στην είσοδο μεταναστών στη χώρα, είπε πως θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε πρόσωπα από τοποθεσίες όπου δεν μπορεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος.

«Οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστές», συνέχισε και διεμήνυσε πως σύντομα θα γίνουν νέα βήματα για να συνεχίσει να είναι η χώρα ασφαλής και «να μείνουν έξω» αυτοί που θα μπορούσαν να βλάψουν τους Αμερικανούς.



Ο κ. Τραμπ στην ομιλία του ζήτησε από το Κογκρέσο να καταργήσει και να αντικαταστήσει το Obamacare με μεταρρυθμίσεις που διευρύνουν την επιλογή, αυξάνουν την πρόσβαση και μειώνουν το κόστος.



 



Ο κ. Τραμπ δήλωσε επίσης πως η κυβέρνησή του καταρτίζει μια πρόταση για φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις και «τεράστια» ελάφρυνση φόρων για τη μεσαία τάξη, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες, ενώ δεν μίλησε ούτε για τον προτεινόμενο φόρο στα σύνορα, που στόχο θα είχε να ενισχύσει τις εξαγωγές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στις συμμαχίες των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τη στήριξη της Αμερικής στις μακροχρόνιες συμμαχίες στον τομέα της ασφάλειας σε όλον τον κόσμο, αν και επέμεινε πως οι φίλοι και εταίροι από την Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό πρέπει «να πληρώσουν το κόστος που τους αναλογεί».

Στην ομιλία του θέλησε να καθησυχάσει τους συμμάχους μετά τις αμφιβολίες που τους δημιούργησε η προεκλογική εκστρατεία του 2016 για την προσήλωσή του στην άμυνα των χωρών αυτών και στη διατήρηση του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ. Όμως ξεκαθάρισε πως περιμένει οι χώρες αυτές να επωμιστούν μεγαλύτερο μέρος του βάρους για τις δικές τους ανάγκες ασφαλείας.

«Στηρίζουμε σθεναρά το ΝΑΤΟ, μια συμμαχία που σφυρηλατήθηκε μέσω των δεσμών δύο Παγκόσμων Πολέμων που εκθρόνισαν τον φασισμό και έναν Ψυχρό Πόλεμο που νίκησε τον κομμουνισμό», είπε ο κ. Τραμπ. «Όμως οι εταίροι μας πρέπει να τηρούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Και τώρα, με βάση τις πολύ δυνατές και ειλικρινείς συζητήσεις μας, αρχίζουν να κάνουν ακριβώς αυτό», συμπλήρωσε. «Για την ακρίβεια, μπορώ να σας πω πως το χρήμα αρχίζει να ρέει. Πολύ ωραία», είπε, αποκλίνοντας από τον λόγο που είχε ετοιμάσει, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ξεκαθάρισε, πάντως, πως θέλει οι σύμμαχοι να κάνουν περισσότερα. «Περιμένουμε οι εταίροι μας, είτε στο ΝΑΤΟ, στη Μέση Ανατολή  ή στον Ειρηνικό, να λάβουν έναν άμεσο και ουσιαστικό ρόλο τόσο στις στρατηγικές όσο και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να πληρώσουν το μερίδιο του κόστους που τους αναλογεί».

Σημείωσε, δε, πως «η Αμερική είναι πρόθυμη να βρει νέους φίλους και να σφυρηλατήσει νέες συνεργασίες, εκεί που ευθυγραμμίζονται τα κοινά συμφέροντα».

«Θέλουμε αρμονία και σταθερότητα, όχι πόλεμο και συγκρούσεις», είπε. 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Τα futures των αμερικανικών μετοχών κινούνταν ανοδικά όταν ξεκίνησε να μιλάει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο, λίγο αργότερα όμως άρχισαν να υποχωρούν, ενώ το δολάριο υποχωρεί, με τη νευρικότητα να παραμένει στην αγορά, καθώς από την ομιλία του προέδρου έλειψαν οι λεπτομέρειες για τα οικονομικά του σχέδια. 

Ο Tim Ghriskey, chief investment officer της Solaris Group, σχολίασε: «Φάνηκε να ήταν ένας κάπως ηπιότερος και ευγενέστερος Τραμπ. Δεν επιτέθηκε σε άτομα όπως κάνει συχνά. Η ατζέντα του παραμένει υπέρ της ανάπτυξης και στις αγορές αρέσει αυτό, όμως δεν άκουσα τίποτα καινούριο που θα έκανε την αγορά να προχωρήσει, παρά μόνο ότι εμμένει στις θέσεις του για να υλοποιηθεί η ατζέντα του». 

Ο Paul Christopher  της Sott Wren και ο Sameer Samana της Wells Fargo επίσης σχολίασαν την έλλειψη λεπτομερειών στην ομιλια, αναφέροντας πως ο Τραμπ δεν έθεσε προτεραιότητες στους στόχους του. «Πολύ λίγα αναφέρθηκαν για τη φορολογική μεταρρύθμιση και η πρόταση για δαπάνες 1 τρισ. δολαρίων για τις υποδομές έρχεται σε αντίθεση με τις πιο μέτριες προτάσεις στο Κογκρέσο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v