H EKT θα ελέγξει τις αντοχές των τραπεζών σε απότομες μεταβολές επιτοκίων

Με βάση το πρόγραμμα νέων «stress tests» η ΕΚΤ θέλει να εξετάσει πόσα κεφάλαια θα μείνουν στις τράπεζες αν αυξάνονταν ή έπεφταν απότομα.

H EKT θα ελέγξει τις αντοχές των τραπεζών σε απότομες μεταβολές επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι θα δοκιμάσει τις τράπεζες της ευρωζώνης για την αντοχή τους σε μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και σε άλλες απότομες μεταβολές.

Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια έχουν πλήξει τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών, δημιουργώντας ανησυχίες για το πώς θα αντιδράσει ο τραπεζικός τομέας αν υπάρξει σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει πως θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο διάστημα, αλλά ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια ανάκαμψης και εντείνει τις πιέσεις για άνοδο των επιτοκίων.

Με βάση το πρόγραμμα των νέων «stress tests» που ανακοινώθηκε την Τρίτη, η ΕΚΤ θέλει να εξετάσει πόσα κεφάλαια θα μείνουν στις τράπεζες αν αυξάνονταν ή έπεφταν απότομα τα επιτόκια. 

Στα έξι σενάρια που θα εξετάσει κατά την διενέργεια των «stress tests» η EKT περιλαμβάνεται μια επανάληψη των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Lehman το 2008, όταν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια υποχώρησαν κάτω από τα βραχυπρόθεσμα. Στις προσομοιώσεις περιλαμβάνεται και μια επιστροφή σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, όπως αυτό που είχε διαμορφωθεί πριν από την κρίση της ευρωζώνης το 2010. 

«Τα stress tests αυτά έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν στην ΕΚΤ επαρκείς πληροφορίες για να καταλάβει την ευαισθησία μιας τράπεζας στις μεταβολές των επιτοκίων» ανέφερε σε ανακοίνωση η ΕΚΤ.

Μια αύξηση των επιτοκίων μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την αποπληρωμή δανείων για κάποιους δανειστές, ενώ μειώνει την αξία των κρατών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες σε μεγάλες ποσότητες και χρησιμοποιούν σαν collateral.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v