EBA: Βελτιώθηκε η κεφαλαιακή θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν εμφανίζουν κατά μέσο όρο κεφαλαιακό έλλειμμα, σύμφωνα με έρευνα της EBA. Ο μέσος δείκτης CET 1 σε δείγμα 164 τραπεζών από 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε στο 12,8%.

EBA: Βελτιώθηκε η κεφαλαιακή θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καλύψει για πρώτη φορά τους διεθνείς κανονισμούς σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eυρωπαϊκή Τραπεζική Aρχή (EBA) την Τρίτη.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η EBA ανακοίνωσε ότι το δείγμα τραπεζών που εξέτασε συμμορφώνεται πλήρως με το ρυθμιστικό πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ για τoν κεφαλαιακό δείκτη CET 1.

Σύμφωνα με την EBA, οι τράπεζες δεν εμφανίζουν κατά μέσο όρο κεφαλαιακό έλλειμμα. Ο μέσος δείκτης CET 1 σε δείγμα 164 τραπεζών από 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε στο 12,8%.

«Κατά μέσο όρο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εκπληρώσει τις μελλοντικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, με μόνο ένα μικρό αριθμό τραπεζών να εμφανίζει πιθανά κεφαλαιακά ελλείμματα» ανέφερε η EBA.

Παρόμοια έκθεση της EBA που διενεργήθηκε το Σεπτέμβριο σε μεγαλύτερο δείγμα, ανέφερε ότι οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον 0,4 δισ. ευρώ για να επιτύχουν το στόχο για τα κεφάλαια CET 1.

Ωστόσο, παρά τη βελτίωση της κεφαλαιακής τους θέσης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ακόμα μεγάλο δρόμο να διανύσουν για να επιτύχουν τον δείκτη σταθερής καθαρής χρηµατοδότησης (Net Stability Funding Ratio).

Συγκεκριμένα, το χρηματοδοτικό έλλειμμα ανέρχεται στα 158,7 δισ. ευρώ από 240 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v