Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

R. Dunnigan: Δεν αλλάζει η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ

Στην Αθήνα βρέθηκε η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών μεταφέροντας τη στήριξη της νέας κυβέρνησης στο Νότιο Διάδρομο και εξαίροντας το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα. Δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο αστάθειας.

R. Dunnigan: Δεν αλλάζει η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ

Σταθερή παραμένει η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως και στην ανάγκη των εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού της Ε.Ε.

Το μήνυμα αυτό μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέρεγειας Γιώργο Σταθάκη η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδια για τα ενεργειακά Robin Dunnigan.

Η κ. Dunnigan, βρέθηκε στην Αθήνα, μετά την επίσκεψή της στο Μπακού, όπου πραγματοποιήθηκε η τρίτη διυπουργική συνάντηση του συμβουλευτικού συμβουλίου για το Νότιο Διάδρομο Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και πραγματοποίησε τις προαναφερόμενες συναντήσεις.

Συναντήθηκε με τον κ. Σταθάκη, αλλά και με «εκπροσώπους» από το πρωθυπουργικό γραφείο και το υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνοντας πως στρατηγική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ είναι το σύμπλεγμα των αγωγών που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην Ευρώπη.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης αναφερόμενη και στις επαφές που είχε σήμερα σημείωσε την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση του αγωγού TAP εντός χρονοδιαγραμμάτων, ενώ τόνισε πως δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην περιοχή.

Η ίδια υπογράμμισε τον πολύ σημαντικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή εστιάζοντας το ενδιαφέρον της τόσο στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό (IGB) όσο και στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα για τον IGB η κ. Dunnigan ζήτησε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του ώστε να καταστεί εφικτός ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο όχι μόνο της Βουλγαρίας αλλά και της Σερβίας και άλλων κρατών.

Η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θέλοντας να σημειώσει την αταλάντευτη ενεργειακή πολιτική της χώρας της στα ενεργειακά έκανε γνωστό ότι στο Μπακού μετέφερε και μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της χώρας της Rex Tillerson, με το οποίο υπογραμμίζεται ότι ο Νότιος Διάδρομος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο για τη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας και ασφάλειας.

Η ίδια απαντώντας σε ερώτηση για τις πληροφορίες που θέλουν να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τη Gazprom για διοχέτευση ρωσικού αερίου μέσω του TAP υπενθύμισε ότι αυτό το θέμα ρυθμίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συμπλήρωσε δε, πως το ρωσικό αέριο πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της εικόνας της ευρωπαϊκής ενέργειας, τονίζοντας όμως ότι τα προβλήματα προκύπτουν όταν δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός όταν ο προμηθευτής είναι ένας και κυρίαρχος.

Η κ. Dunnigan απέφυγε να απαντήσει για το project του ελληνοιταλικού αγωγού που προωθούν Gazprom, Edison και ΔΕΠΑ, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη ένα έργο (σ.σ. Νότιος Διάδρομος) ύψους 40 δισ. δολαρίων και σε αυτό θα πρέπει να δοθεί έμφαση. Και αυτό επειδή αυξάνει τη διαφοροποίηση των πηγών.

Τέλος η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε μνεία και στις εξελίξεις με τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο (Ισραήλ, Κύπρος και Αίγυπτος) όπως και στη διαδρομή που προσφέρει ο EastMed (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία).

Η κ. Dunnigan συναντήθηκε και με τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζο, ο οποίος μέσω της Gastrade προωθεί το έργο του πλωτού σταθμού της Αλεξανδρούπολης.

Η ίδια δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών εταιριών, φέρνοντας ως παράδειγμα την Third Point η οποία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean Oil & Gas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v