Απαισιοδοξία ΔΝΤ για παγκόσμια οικονομία

Πιθανώς αναγκαία χαρακτηρίζει τη μείωση επιτοκίων από ΗΠΑ και ευρωζώνη το ΔΝΤ σε έκθεσή του, στην οποία αναθεωρεί προς τα κάτω τους ρυθμούς ανάπτυξης (2002 και 2003) για ευρωζώνη - ΗΠΑ, ενώ σχολιάζει πως η πτώση των μετοχικών αξιών στη Wall, θα αποτελέσει το βασικότερο κίνδυνο για την αμερικανική ανάκαμψη.

Απαισιοδοξία ΔΝΤ για παγκόσμια οικονομία
Τις αρνητικές παρατηρήσεις του για το ρυθμό ανάπτυξης και το μεγάλο ύψος των επιτοκίων σε ΗΠΑ, ευρωζώνη περιέχει η έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.

Για τις ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης των οποίων αναθεωρήθηκε στο 1,4% από 1,5% (2002) και στο 2,3% από 2,8% (2003) το ΔΝΤ επισημαίνει, ότι είναι πιθανό να χρειαστεί ”μεγαλύτερη χαλαρότητα στη νομισματική πολιτική” και ότι η FED, ”θα πρέπει να περιμένει πριν αποσύρει τη βοήθειά της στην ώθηση της ανάπτυξης”.

Αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων στην ευρωζώνη οι κεφαλές του ΔΝΤ, εκτιμούν πως ”μπορεί να παραμείνει τώρα αμετάβλητο, αν όμως η οικονομική δραστηριότητα αδυνατίσει και ο πληθωρισμός πέσει, όπως αναμένεται, θα πρέπει να μειωθεί”.

Στην ίδια έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παραινεί τις ΗΠΑ να μειώσουν το έλλειμμα μέσα στα επόμενα χρόνια, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει με την επιβολή νέων φόρων. Το ΔΝΤ προβλέπει, ότι το έλλειμμα του αμερικανικού δημόσιου τομέα, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αγγίξει το 2,6% το 2002, ενώ θα ανέλθει στο 2,8% το 2003, έναντι του 0,2% που ήταν το 2001.

Για την πτώση των αμερικανικών χρηματιστηρίων, το ΔΝΤ σχολιάζει, ότι θα αποτελέσει την κυριότερη απειλή για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Ακόμη, αναφερόμενο στην πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να μεταθέσει στο 2006 (από το 2004) το χρονικό όριο για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, το ΔΝΤ συνέστησε την ”προσκόλληση των χωρών μελών στο σύμφωνο σταθερότητας”.

Εξάλλου στην έκθεση διατυπώνονται νέες προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης των κυριότερων οικονομιών. Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% (2002) και 3,7% (2003), αναφέροντας επίσης ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 0,9% (2002) και 2,3% (2003), από προηγούμενες προβλέψεις για 1,4% και 2,8%, αντίστοιχα. Για την Ιαπωνία, εκτιμώνται ρυθμοί στο –0,5% για το 2002, ενώ 1,1% για το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v