H Iταλία σχεδιάζει κρατική διάσωση δύο περιφερειακών τραπεζών

Αίτημα για μια «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» δύο τραπεζών ύψους 5 δισ. ευρώ έχει στείλει στην Κομισιόν η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους Financial Times.

H Iταλία σχεδιάζει κρατική διάσωση δύο περιφερειακών τραπεζών

Η Ιταλία εξετάζει μια κρατική διάσωση 5 δισ. ευρώ δύο περιφερειακών τραπεζών, των . Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza.

Η διάσωση, η οποία απαιτεί την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, θα είναι μια «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στους Financial Times.

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για τη χρησιμοποίηση αυτό του μηχανισμού για μια διάσωση 8,8 δις. ευρώ της Monte dei Paschi di Siena , της γηραιότερης τράπεζας στον κόσμο.

Ο μηχανισμός επιτρέπει στα κράτη της ευρωζώνης να χρηματοδοτούν τράπεζες χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες για την κρατική βοήθεια.

Οι δύο περιφερειακές τράπεζες που έχουν την έδρα τους στο βορειοανατολικό βιομηχανικό κομμάτια της χώρας, έχουν υποστεί βουτιά στην ρευστότητα και στα κεφάλαια μετά την κρίση χρέους.

Την περασμένη χρονιά ανέλαβε τις τράπεζες το ταμείο διάσωσης Atlante, αλλά οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν διαβρώνοντας ακόμα περισσότερο την κεφαλαιακή τους βάση.

Πηγή των Financial Times δήλωσε πως η Κομισιόν έλαβε αίτημα για την έναρξη διαδικασιών «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» των δύο τραπεζών για περίπου 5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v