Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος στο ρομάντζο επενδυτών-πετρελαίου

Οι επενδυτές αρχίζουν να κουράζονται λόγω του εύρους στο οποίο συναλλάσσονται. Όσο μειώνει ο ΟΠΕΚ τόσο αυξάνουν οι ΗΠΑ την παραγωγή, με αποτέλεσμα τα πονταρίσματα στο αργό να μειώνονται για πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα.

Τέλος στο ρομάντζο επενδυτών-πετρελαίου

Μετά την άνευ προηγουμένου αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της προσπάθειας του ΟΠΕΚ να χαλαρώσει τον παγκόσμιο κορεσμό, οι money managers μειώνουν τα πονταρίσματά τους στο αργό για πρώτη φορά εδώ και έναν μήνα.

Παρότι το καρτέλ και άλλοι μεγάλοι εξαγωγείς αντλούν λιγότερο πετρέλαιο, τα αμερικανικά αποθέματα και η παραγωγή ενισχύονται και οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου διαρκώς προσθέτουν εξέδρες. Το WTI διαπραγματεύεται κυρίως μεταξύ 50 και 55 δολαρίων το βαρέλι τους τελευταίους δύο μήνες.

«Αρχίζει να παρουσιάζεται κούραση λόγω του εύρους στο οποίο συναλλασσόμαστε», εξήγησε ο John Kilduff, εταίρος στην Again Capital, hedge fund με έδρα στη Νέα Υόρκη που εστιάζει στην ενέργεια. «Δεν θα ξεφύγουμε ανοδικά πριν το καλοκαίρι», εκτίμησε.

Ο ΟΠΕΚ έχει σημειώσει το υψηλότερο ποσοστό συμμόρφωσης στην ιστορία του, στο πλαίσιο του σχεδίου του να μειώσει την παραγωγή και να αναχαιτίσει την υπερπροσφορά στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε στις 10 Φεβρουαρίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Στο παρελθόν το καρτέλ είχε αποτύχει να υλοποιήσει παρόμοιες υποσχέσεις, καθώς τα μέλη δεν ήθελαν να χάσουν έσοδα και μερίδιο αγοράς. Πρώην Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου σχολίασε τον Δεκέμβριο ότι, στην ιστορία των συμφωνιών του ΟΠΕΚ, «το ατυχές είναι ότι τείνουμε να "κλέβουμε"».

Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί παραγωγοί διεύρυναν την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη άνοδο στις δραστηριότητες εξόρυξης εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια. Η παραγωγή αμερικανικού αργού εκτοξεύτηκε σε 8,98 εκατ. βαρέλια/ημέρα την εβδομάδα που έληξε στις 3 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την IEA. Αυτό αντανακλά αύξηση περίπου μισού εκατομμυρίου βαρελιών/ημέρα από τα περσινά χαμηλά.

Η IEA προβλέπει πως η παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα αγγίξει τα 9,53 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά το επόμενο έτος, δηλαδή τα υψηλότερα επίπεδά της από το 1970.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v