Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IEA: Ο ΟΠΕΚ τήρησε τις δεσμεύσεις του για μείωση της παραγωγής

Το καρτέλ εφάρμοσε το 90% των προγραμματισμένων μειώσεων ήδη από τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα εφαρμογής της συμφωνίας των μεγάλων εξαγωγέων, τονίζει η IEA. Η ανθεκτική ζήτηση παγκοσμίως ενισχύει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ.

IEA: Ο ΟΠΕΚ τήρησε τις δεσμεύσεις του για μείωση της παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό συμμόρφωσης στην ιστορία του, την πρώτη περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας για μείωση της προσφοράς πετρελαίου, ένα σχέδιο που υποστηρίζεται και από μια απροσδόκητη ισχύ στη ζήτηση, τόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency - IEA).

Το καρτέλ έχει εφαρμόσει το 90% των προγραμματισμένων μειώσεων τον Ιανουάριο, δηλαδή ήδη από τον πρώτο μήνα εφαρμογής της συμφωνίας. Αυτό οφείλεται και στο ότι το βασικότερο μέλος, η Σαουδική Αραβία, ελάττωσε περισσότερο την παραγωγή από ότι προέβλεπε η συμφωνία, διευκρίνισε η IEA.

Η ανθεκτική ζήτηση για πετρέλαιο ενισχύει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει τις παγκόσμιες αγορές, καθώς αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο πέρυσι και προβλέπεται ότι θα σημειώσει άνοδο και το 2017.

Ο ΟΠΕΚ «φαίνεται να έχει κάνει μια στέρεη αρχή σε αυτή την εξάμηνη διαδικασία», τόνισε το σώμα με έδρα στο Παρίσι, το οποίο συμβουλεύει τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο σε θέματα πολιτικής ενέργειας. «Η πρώτη περικοπή είναι σίγουρα μία από τις βαθύτερες στην ιστορία των πρωτοβουλιών του ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής», πρόσθεσε.

Η IEA αναβάθμισε για τρίτο μήνα τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου του 2016, ενώ τόνωσε και την προοπτική της για το 2017. Αναμένει πλέον άνοδο 1,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα για φέτος.

Προβλέπει, ακόμη, πως τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα υποχωρήσουν κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα στη διάρκεια του πρώτου μισού του έτους, αρκεί ο ΟΠΕΚ να παραμείνει πιστός στη συμφωνία του.

Παρότι τα αποθέματα στα βιομηχανοποιημένα κράτη έχουν μειωθεί για πέντε συνεχόμενους μήνες και κατέγραψαν το τέταρτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών, παραμένουν σημαντικά υψηλότερα των μέσων επιπέδων. «Αυτή η μείωση στα αποθέματα έγινε από πολύ υψηλά επίπεδα», εξήγησε το σώμα.

«Η διαρκής ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων», σε συνδυασμό με τις ανησυχίες πως οι μειώσεις του ΟΠΕΚ απλά θα τονώσουν την προσφορά από αλλού, εξηγεί τη διαμόρφωση ενός πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου γύρω στα 55 δολάρια, επεσήμανε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v