Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

LeasePlan: Αύξηση καθαρών κερδών 7% το 2016

Τα συγκρίσιμα καθαρά αποτελέσματά της LeasePlan Corporation αυξήθηκαν το 2016 κατά 7% από έτος σε έτος, φτάνοντας τα 455,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόλος της εταιρίας διευρύνθηκε κατά 8% φτάνοντας το 1.674.000 οχήματα.

LeasePlan: Αύξηση καθαρών κερδών 7% το 2016
Βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων εμφάνισε στο σύνολο της περσινής χρήσης η εταιρία διαχείρισης στόλου και υπηρεσιών μετακίνησης LeasePlan Corporation N.V.

Ειδικότερα, τα συγκρίσιμα καθαρά αποτελέσματά της για το 2016 αυξήθηκαν κατά 7% από έτος σε έτος, φτάνοντας τα 455,3 εκατ. ευρώ. Η συγκρίσιμη απόδοση ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε ελαφρά στο 14,9%.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του 2016, ο στόλος της LeasePlan αυξήθηκε κατά 8% από 1.553 χιλιάδες σε 1.674 χιλιάδες, με τις μισθώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες να συμβάλλουν ιδιαίτερα σε αυτήν την αύξηση. Η πλειοψηφία της αύξησης του στόλου πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στις γεωγραφικές περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Το σύνολο του ενεργητικού αυξήθηκε κατά 11% και διαμορφώθηκε στα 23,8 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάπτυξης του στόλου, ενώ καταγράφηκε αύξηση της ικανοποίησης πελάτων, με τη βαθμολογία για την ποιότητα των υπηρεσιών να φτάνει το 93%.

O Tex Gunning, CEO της LeasePlan σχολίασε: «Η ισχυρή συγκρίσιμη απόδοσή μας κατά το 2016 και η ισχυρή οικονομική μας θέση στο τέλος του έτους, καταδεικνύουν τα βασικά πλεονεκτήματα της εταιρίας μας. Έχουμε μία μακρά ιστορία ηγετικής θέσης στον κλάδο, μετρώντας περισσότερα από 50 χρόνια, και είμαστε καλά τοποθετημένοι ώστε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες που προσφέρει ο κλάδος της μετακίνησης. Μεταφερόμαστε από μία πολύ-τοπική εταιρία σε μια πλήρως ολοκληρωμένη επιχείρηση: ‘Μία LeasePlan’. Επικεντρωνόμαστε στο να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τη κλίμακά μας, δημιουργώντας παγκόσμια κέντρα αριστείας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την ανάπτυξη μιας συνεπούς και ευθυγραμμισμένης προσέγγισης σε ολόκληρο τον οργανισμό μας. Στόχος μας είναι να εστιάσουμε στις πιο ελκυστικές και κερδοφόρες περιοχές και στα καλύτερα τμήματα πελατών/προϊόντων. Ενεργώντας ως ‘Μία LeasePlan’, θέλουμε να ξεκλειδώσουμε τις πλήρεις δυνατότητες της ομάδας μας, παρέχοντας περισσότερη αξία στους πελάτες και τους επενδυτές μας».

Παράλληλα, η εταιρία ανακοίνωσε το νέο διοικητικό της συμβούλιο, όπως αυτό διαμορφώνεται με την πρόληψη της Daniëlle Pos ως επικεφαλής στο Νομικό τμήμα και της Yolanda Paulissen ως επικεφαλής του τμήματος Στρατηγικών Οικονομικών και Επενδυτικών Σχέσεων:

• Tex Gunning - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
• Guus Stoelinga - Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Διαχείρισης Κινδύνων
• Marco van Kalleveen - Chief Operating Officer
• Daniëlle Pos - Διευθυντής Νομικού τμήματος και
• Yolanda Paulissen - Επικεφαλής Στρατηγικών Οικονομικών και Επενδυτικών Σχέσεων

Επιπλέον, η εταιρία αναφερόμενοι στα πεπραγμένα του 2016 αναφέρει:

Διοίκηση και οργάνωση

Στο τελευταίο μέρος του 2016, η εταιρία προχώρησε σε μία νέα ευρωπαϊκή οργανωτική διάρθρωση με νέα ηγετική ομάδα, από μια πολυ-τοπική οργάνωση σε μια πλήρως ολοκληρωμένη οργάνωση, αξιοποιώντας την κλίμακα και τις βέλτιστες πρακτικές της LeasePlan μεταξύ των χωρών για να ενισχύσει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Αυτό έχει επιτευχθεί μέσω της αναδιάρθρωσης της LeasePlan οδηγώντας σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και στη δημιουργία κέντρων επιχειρησιακής αριστείας σε τομείς όπως οι δημόσιες συμβάσεις, το IT και το remarketing σε 32 χώρες. Τα κόστη αναδιάρθρωσης ύψους 73 εκατ. ευρώ έχουν συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα του 2016

Οικονομικές Πληροφορίες σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ)

Το καθαρό αποτέλεσμα συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων εφάπαξ ανέρχεται σε 425.500.000 ευρώ (2015: 442,5 εκατ. ευρώ). Εφάπαξ στοιχεία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το κόστος αναδιάρθρωσης ύψους 73 εκατ. ευρώ (μετά από φόρους, κυρίως αποζημιώσεις προσωπικού και τα έξοδα παροχής συμβουλών) και ένα θετικό εισόδημα 39 εκατ. ευρώ.

Τα συγκρίσιμα καθαρά αποτέλεσμα για το 2016 αυξήθηκαν κατά 7% από έτος σε έτος, φτάνοντας τα 455.300.000 ευρώ, λόγω της αύξησης του στόλου και των ισχυρών αποτελεσμάτων στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Λειτουργικές επιδόσεις

Κατά τη διάρκεια του 2016, ο στόλος της LeasePlan αυξήθηκε από τα 1.550.000 στα 1.670.000 οχήματα, με συνεχή ανάπτυξη σε όλες τις μεγάλες αγορές και σε όλα τα τμήματα.

Η ανάπτυξη των μισθώσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πραγματοποιείται μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου πωλήσεων. Στο τμήμα μισθώσεων από ιδιώτες, συνεχίζει να βλέπει την ανάπτυξη μέσω άμεσων πωλήσεων, καθώς και μέσω συνεργασιών. Η ιδιωτική μίσθωση αναπτύσσεται ιδιαίτερα καλά στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο εταιρικός τομέας μισθώσεων (corporate segment) συνέχισε να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του έτους, τόσο σε αριθμό μισθωμένων αυτοκινήτων, καθώς και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες επικεντρώνονται στη μείωση των εκπομπών CO2, μειώνοντας το κόστος της ιδιοκτησίας και τη βελτίωση της ασφάλειας των οδηγών των πελατών.

Χρηματοδότηση και κεφαλαιακή θέση

Κατά τη διάρκεια του 2016, η χρηματοδότηση αυξήθηκε από διάφορες πηγές, αποδεικνύοντας την επιτυχία της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης. Η LeasePlan ολοκλήρωσε δύο μεγάλες δημόσιες ακάλυπτες συναλλαγές, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και άλλες διάφορες σημαντικές ακάλυπτες συναλλαγές στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΤΝ.

Η ανανεώσιμη περίοδος της ασφαλούς συναλλαγής «Bumper France» παρατάθηκε έως τον Αύγουστο του 2017 και η εταιρία τοποθέτησε σε ομόλογα το ποσό των 549.000.000 ευρώ. Επιπλέον, όρος δανείου με τρεις τράπεζες ύψους 1.050 εκατ. ευρώ συντάχθηκε πλήρως κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Οι λιανικές καταθέσεις στην τράπεζα της LeasePlan στην Ολλανδία και στη Γερμανία αυξήθηκαν σε 5,5 δισ. ευρώ (2015: 5,1 δισ. ευρώ).

Στο τέλος του έτους, τα ταμειακά διαθέσιμα της LeasePlan και οι μη χρησιμοποιηθείσες ανανεώσιμες πιστωτικές ευχέρειες με κοινοπραξία τραπεζών οδήγησε σε ένα πολύ ισχυρό απόθεμα ρευστότητας ύψους 4,6 δισ. (στο τέλος του έτους 2015: 4,4 δισ. ευρώ). Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (Common equity tier 1 ratio) της LeasePlan παρέμεινε σταθερά πάνω από τις απαιτήσεις ρυθμιστικού κεφαλαίου στο 17,7% (2015: 17%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v