Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύμβουλος Τραμπ: Η Γερμανία χρησιμοποιεί το ευρώ για να εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ

Το ευρώ είναι σαν ένα «σιωπηρό γερμανικό μάρκο», του οποίου η χαμηλή αποτίμηση δίνει στη Γερμανία πλεονέκτημα έναντι των εταίρων της, σύμφωνα με τον Peter Navarro. Μεταξύ των εξωτερικών απειλών της ΕΕ, η Αμερική του Τραμπ, λέει ο Τουσκ.

Σύμβουλος Τραμπ: Η Γερμανία χρησιμοποιεί το ευρώ για να εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ

Η Γερμανία χρησιμοποιεί ένα «κατάφωρα υποτιμημένο» ευρώ για να εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ και τους εταίρους της στην ΕΕ, δήλωσε στους Financial Times κορυφαίος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ευρώ είναι σαν ένα «σιωπηρό γερμανικό μάρκο», του οποίου η χαμηλή αποτίμηση δίνει στη Γερμανία πλεονέκτημα έναντι των βασικών της εταίρων, δήλωσε στους FT ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου Peter Navarro.

Ο κ. Navarro χαρακτήρισε επίσης τη Γερμανία ως ένα από τα βασικά εμπόδια σε μια εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με την ΕΕ, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία TTIP έχουν «πεθάνει».

«Ένα μεγάλο εμπόδιο στο να θεωρηθεί η TTIP ως μια διμερής συμφωνία είναι η Γερμανία, η οποία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται άλλες χώρες στην ΕΕ καθώς και τις ΗΠΑ, με ένα "σιωπηρό γερμανικό μάρκο", το οποίο είναι κατάφωρα υποτιμημένο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Navarro οδηγούν ανοδικά το ευρώ, που αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 0,61% στο 1,0756 δολάριο.

Mέρκελ: Η Γερμανία δεν μπορεί να επηρεάσει το ευρώ

Η Γερμανία ζητούσε πάντοτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε σχόλιο συμβούλου του Τραμπ ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εκμεταλλεύεται το φθηνό ευρώ.

Η Γερμανία δεν μπορεί να επηρεάσει την ισοτιμία του ευρώ, πρόσθεσε η ίδια.

Επιστολή Τουσκ για «απειλή Τραμπ»

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης, δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή του Ντόναλντ Τουσκ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της Συνόδου της Παρασκευής, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Αμερική του Τραμπ είναι μεταξύ των εξωτερικών απειλών για την ΕΕ, μαζί με την Κίνα, τη Ρωσία και το ακραίο Ισλάμ, τονίζοντας πως θα πρέπει να ληφθούν «θεαματικά μέτρα» για να διατηρηθεί η Ένωση, καθώς η διάλυσή της θα άφηνε τις ευρωπαϊκές χώρες να εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο ίδιος σχολίασε πως η ΕΕ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την εμπορική στρατηγική των ΗΠΑ του Τραμπ, για να ενισχύσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον υπόλοιπο κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v