H Vodafone συζητά συγχώνευση της ινδικής μονάδας με την Idea Cellular

Η εταιρία προσπαθεί να απομακρυνθεί από μια μονάδα που κατέγραψε απομείωση πέντε δισ. και απαίτησε ακόμη επτά δισ. δολάρια πέρυσι. Παράλληλα οι ινδικές εταιρίες προσπαθούν να ενοποιηθούν λόγω μεγάλου ανταγωνισμού.

H Vodafone συζητά συγχώνευση της ινδικής μονάδας με την Idea Cellular

Η Vodafone Group βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ώστε να συγχωνεύσει την ινδική της μονάδα με την Idea Cellular, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο φορέα κινητής τηλεφωνίας στη χώρα και να μειώσει την έκθεση της Vodafone σε μια επιχείρηση στην οποία κατέγραψε απομείωση άνω των πέντε δισ. δολαρίων πέρυσι.

Οι συζητήσεις με τον κύριο μέτοχο της Idea, Aditya Birla Group, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαχωρισμό της ινδικής μονάδας σε ξεχωριστή οντότητα, τόνισε η Vodafone σε σημερινή της ανακοίνωση.

Η Aditya Birla και η Vodafone θα έχουν ίσα δικαιώματα στην νέα εταιρία, τόνισε η Idea, της οποίας οι μετοχές μετά την ανακοίνωση ενισχύθηκαν κατά 29%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από όταν άρχισαν να διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο το 2007. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας άγγιξε τα πέντε δισ. δολάρια, μεταδίδει το Bloomberg.

H συναλλαγή, η οποία θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου σε μετοχές, θα επιτρέψει στον διευθύνοντα σύμβουλο, Vittorio Colao, να απομακρυνθεί από την προβληματική ινδική μονάδα που πιέζει πτωτικά τα κέρδη εδώ και καιρό. Πέραν της απομείωσης, ο φορέας αναγκάστηκε να «ρίξει» και πάνω από επτά δισ. δολάρια στη μονάδα το 2016.

Στο μεταξύ οι φορείς τηλεφωνίας στην Ινδία προσπαθούν να ενοποιηθούν, αφότου η Reliance Jio Infocomm που ελέγχεται από τον πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας, τον δισεκατομμυριούχο Mukesh Ambani, εισήγαγε δωρεάν υπηρεσίες υπονομεύοντας τα έσοδα της βιομηχανίας.

Το πρακτορείο τονίζει πως δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, ούτε είναι γνωστός ο χρόνος ή οι όροι κάποιας οποιασδήποτε συναλλαγής, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Vodafone.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v