Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποσύρεται για χάρη του Σουλτς ο Γκάμπριελ

Στον Σουλτς δίνει το δαχτυλίδι για την αρχηγία του SPD ο Γκάμπριελ. Χαρακτήρισε αποτυχημένες τις πολιτικές λιτότητας και τον μεγάλο συνασπισμό με την Μέρκελ.

Αποσύρεται για χάρη του Σουλτς ο Γκάμπριελ

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ανακήρυξαν τον Μάρτιν Σουλτς ως υποψήφιο του κόμματος για τις εκλογές του Σεμπτεμβρίου.

Το κόμμα θα ψηφίσει για την υποψηφιότητα του κ. Σουλτς την Κυριακή, όταν ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο θα παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα του κόμματος. 

«Η Γερμανία χρειάζεται μια νέα ηγεσία» διεμήνυσε ο κ. Σουλτς κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του.

Νωρίτερα, ο Σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία, βάζοντας τέλος σε μήνες αβεβαιότητας σχετικά με το ποιος θα είναι ο ηγέτης του SPD στην προεκλογική μάχη του Σεπτεμβρίου. 

Ο Γερμανός πολιτικός θα εγκαταλείψει τη θέση του υπουργού Οικονομίας και θα διεκδικήσει αυτή του υπουργού Εξωτερικών. 

Ο νυν υπουργός Οικονομίας δήλωσε στο περιοδικό Stern πως αν κατέβαινε ως υποψήφιος θα έχανε και θα έχαναν και οι Σοσιαλδημοκράτες, λέγοντας πως οι πολίτες τον έχουν ταυτίσει με τον μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο κ. Σουλτς έχει αναμφίβολα μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος αντί της κας Μέρκελ, υποστήριξε στο Stern.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος τόνισε σε ανακοίνωση του πως ο μεγάλος συνασπισμός του SPD με τους Χριστιανοδημοκράτες απέτυχε, λέγοντας πως δεν κατάφερε να οδηγήσει σε μια αλλαγή πορείας.

Oι πολιτικές της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέβαλαν στην επιδείνωση της κρίσης στην Ευρώπη μετά το 2008, σημείωσε. Υποστήριξε μάλιστε πως η γερμανική λιτότητα οδήγησε στην απομόνωση της Γερμανίας στην Ευρώπη και ενίσχυσαν τα λαϊκιστικά κόμματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v