Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα τα τουρκικά επιτόκια

Παρά την απόφαση του Νοεμβρίου να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική, οι φορείς χάραξης πολιτικής διατήρησαν αμετάβλητο στο 8% το βασικό επιτόκιο. Νέα βουτιά για το τουρκικό νόμισμα.

Αμετάβλητα τα τουρκικά επιτόκια

Η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο σήμερα το βασικό της επιτόκιο. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, πρόκειται για μια απροσδόκητη κίνηση που έστειλε τη λίρα σε ελεύθερη πτώση, παρά την άνοδο στο επιτόκιο δανεισμού της χώρας.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του βασικού επιτοκίου στο 8%, αν και αποφάσισαν να αυξήσουν κατά 75 μονάδες βάσης το επιτόκιο overnight δανεισμού -ένα από τα τρία κύρια επιτόκια που ελέγχουν.

Οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο 50 μονάδων βάσης κατά μέσο όρο για το βασικό επιτόκιο, αφότου οι φορείς χάραξης πολιτικής αποφάσισαν τον Νοέμβριο να συσφίξουν την πολιτική, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να βάλουν φρένο στην πτώση του τουρκικού νομίσματος.

Οι φορείς υποστήριξαν ότι η απόφαση να αυξήσουν το επιτόκιο δανεισμού αποτελεί μια μορφή «νομισματικής σύσφιξης, προκειμένου να περιορίσουμε την επιδείνωση της προοπτικής για τον πληθωρισμό».

Η λίρα, η οποία ενισχυόταν ελαφρώς πριν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, άρχισε να κινείται πτωτικά αμέσως μετά την ανακοίνωση. Το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται κατά 1,25% έναντι του τουρκικού νομίσματος, στις 3,8020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v