Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη ο Α. Ταγιάνι

Ο Αντόνιο Ταγιάνι θα είναι ο διάδοχος του Μάρτιν Σουλτς. Επικράτησε του κεντροαριστερού Τζιάνι Πιτέλα μετά από τέσσερις ψηφοφορίες.

Νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη ο Α. Ταγιάνι

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Ταγιάνι, είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την επικράτηση του στην τέταρτη ψηφοφορία επί του Τζιάνι Πιτέλα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ταγιάνι συγκέντρωσε 351 ψήφους, έναντι 282 του κεντροαριστερού κ. Πιτέλα.

Ο κ. Ταγιάνι, πρώην επίτροπος της ΕΕ, ήταν μέλος του δεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και στενός σύμμαχος του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

O Ιταλός πολιτκός θα διαδεχθεί το Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανακοίνωσε το Νοέμβριο ότι παραιτείται. Ο κ. Ταγιάνι θα μείνει στη θέση για τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που χρειάστηκε μια ολόκληρη ημέρα για να εκλεγεί πρόεδρος, αλλά οι «ελιγμοί» των κομμάτων περιέπλεξαν τη διαδικασία και τη μετέτρεψαν σε ντέρμπι μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σε μια κίνηση-έκπληξη, η Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με το ΕΛΚ και ότι ο υποψήφιος της, Γκι Φερχόφσταντ, θα στήριζε τον κ. Ταγιάνι.

Η απόφαση εξόργισε την ομάδα των Σοσιαλιστών, η οποία είχε προηγουμένως είχε προσπαθήσει να καταλήξει σε μια παρόμοια συμφωνία με την ALDE.

Μετά τη συμφωνία του ΕΛΚ με την ALDE, οι Σοσιαλιστές επιδίωξαν να συγκροτήσουν συνασπισμό με τους Πρασίνους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συνεχάρη τον κ. Ταγιάνι, τονίζοντας πως προσβλέπει σε μια συνεργασία μαζί του. «Μια ισχυρή, ενωμένη Ε.Ε. χρειάζεται ένα εποικοδομητικό, αποτελεσματικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» έγραψε ο κ. Τουσκ στο λογαριασμό του στο Twitter. 

 

Μητσοτάκης για Ταγιάνι: Καλός φίλος της Ελλάδας και της ΝΔ

Συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι έδωσε μέσω twitter και στα αγγλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Συγχαρητήρια στον Αντόνιο Ταγιάνι! Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένας καλός φίλος της Ελλάδας και της Νέας Δημοκρατίας", έγραψε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v