Μέι: Δεν θέλουμε να είμαστε μέλος της ενιαίας αγοράς

Η Βρετανία θα επιδιώξει έναν νέο και ισότιμο συνεταιρισμό με την ΕΕ, δήλωσε η Τερέζα Μέι, τονίζοντας πως δεν θέλει να είναι μερικό ή συνδεδεμένο μέλος της ΕΕ. Το "καμία συμφωνία για τη Βρετανία" είναι καλύτερο από το "κακή συμφωνία για τη Βρετανία".

Μέι: Δεν θέλουμε να είμαστε μέλος της ενιαίας αγοράς

Η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να βγάλει τη Βρετανία από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεσμεύτηκε να επιδιώξει μια «φιλόδοξη» εμπορική συμφωνία με το μπλοκ των 27 κρατών μελών.

Σε ομιλία που έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης, η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε πως θέλει μια συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης με την Ε.Ε., απορρίπτοντας την τελωνειακή ένωση που δεν επιτρέπει στη Βρετανία να διαπραγματεύεται ξεχωριστές εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Θέλουμε η Βρετανία να βγει από μια περίοδο αλλαγής ισχυρότερη, δικαιότερη και πιο εξωστρεφής, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, συμπληρώνοντας πως θέλει η χώρα να είναι ασφαλής και να ευημερήσει, να αποτελέσει έναν μαγνήτη ταλέντων."Θέλω να είμαστε μια πραγματικά παγκόσμια Βρετανία, καλύτερος φίλος και γείτονας για τους Ευρωπαίους εταίρους μας", είπε.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η τελική συμφωνία για το Brexit θα πρέπει να περάσει και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, χωρίς να διευκρινίσει τι θα συμβεί αν ένα από τα δύο την απορρίψει.

Η κα. Μέι κράτησε αποστάσεις από τον ενθουσιασμό που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ για μια ενδεχόμενη διάλυση της Ε.Ε.

Η ίδια τόνισε πως θέλει η Βρετανία να είναι η χώρα που θα χτίζει σχέσεις με παλιούς φίλους και νέους συμμάχους.

"Δεν θέλω να διαλυθεί η ΕΕ, δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας", τόνισε, συμπληρώνοντας πως ο βρετανικός λαός περιμένει να είναι υπεύθυνη η δική τους κυβέρνηση άμεσα και οι θεσμοί της ΕΕ δεν συνάδουν "με τον τρόπο ζωής μας και την ιστορία μας". 

Η απόφαση να φύγουμε από την ΕΕ δεν ήταν μια προσπάθεια να βλάψουμε την ΕΕ ή τα κράτη-μέλη της. Η ψήφος υπέρ του Brexit ήταν μία ψήφος για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και για να γίνουμε πιο διεθνιστές, τόνισε. 

Η κ. Μέι δήλωσε πως επιθυμεί να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ μέχρι το τέλος της διετούς διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ, σημειώνοντας πως αυτή θα μπορούσε να αφορά τη μετανάστευση, τα τελωνειακά ζητήματα ή ένα μελλοντικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αυτοί που μας πιέζουν να αποκαλύψουμε περισσότερα για το διαπραγματευτικό μας σχέδιο δεν ενεργούν προς το εθνικό συμφέρον, σχολίασε, λέγοντας πως πρόκειται για μια κρίσιμης σημασίας και ευαίσθητη διαπραγμάτευση που θα καθορίσει την επιτυχία της χώρας στο μέλλον.

Η κυβέρνηση δεν θα πιεστεί να πει περισσότερα από αυτά που είναι προς το εθνικό της συμφέρον για το Brexit, τόνισε, ενώ δήλωσε «αισιόδοξη» πως η ευρεία πλειοψηφία της ΕΕ θέλει θετικές σχέσεις με τη Βρετανία μετά το Brexit.

«Οι στόχοι που θέτω συνάδουν με τις ανάγκες και τους στόχους της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την ενιαία αγορά ή την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτοί που θέλουν να τιμωρήσουν τη Βρετανία μέσω της συμφωνίας για το Brexit θα έβλαπταν την ΕΕ, προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας πως «είναι ξεκάθαρο πως το "καμία συμφωνία" για τη Βρετανία είναι καλύτερο από το μια "κακή συμφωνία" για τη Βρετανία».

Ανέφερε, δε, πως υπάρχει κίνδυνος οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να χάσουν την πρόσβαση στη βρετανική αγορά και στις βρετανικές τράπεζες, αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση θα θέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή την τελική συμφωνία για το Brexit. 

Τα 12 σημεία του σχεδίου της Μέι για τη Βρετανία

1Βεβαιότητα σε ο,τι αφορά την διαδικασία αποχώρησης.

«Θα διασφαλίσουμε την βεβαιότητα/σαφήνεια όπου μπορούμε.»

2 – Η Βρετανία υπεύθυνη για τη Βρετανική νομοθεσία.

«Η αποχώρησή μας από την ΕΕ σημαίνει ότι οι νόμοι μας θα θεσπίζονται από το Γουέστμινστερ, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ.»

3 – Ισχυρότεροι δεσμοί ανάμεσα στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Μια ισχυρότερη Βρετανία απαιτεί να ενισχύσουμε την πολύτιμη ένωση των τεσσάρων εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου.»

4 – Διατήρηση του Κοινού Ταξιδιωτικού Χώρου με την Ιρλανδία.

«Θα καταλήξουμε σε μια πρακτική λύση που θα επιτρέπει την διατήρηση του Κοινού Ταξιδιωτικού Χώρου με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.»

5 – Έλεγχος της μετανάστευσης από την ΕΕ.

«Το Βrexit πρέπει να σημαίνει έλεγχο του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται στη Βρετανία από την Ευρώπη.»

6 – Τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν σε άλλα κράτη-μέλη, το συντομότερο δυνατόν.»

7 – Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Η Κυβέρνηση όχι μόνο θα προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά θα τα ενισχύσει.»

8 – Ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές με τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

«Θα επιδιώξουμε τη σύναψη μιας τολμηρής και φιλόδοξης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.»

9 – Νέες εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.

«Ήρθε η ώρα να βγει η Βρετανία στον κόσμο και να ξανανακαλύψει το ρόλο της ως μεγάλου παγκόσμιου εμπορικού έθνους.»

10 – Ο καλύτερος προορισμός για την επιστήμη και την καινοτομία

«Θα χαιρετίσουμε μια συμφωνία που θα επιτρέπει την συνέχιση της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε μεγάλα επιστημονικά, ερευνητικά και τεχνολογικά έργα.»

11 – Συνεργασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

«Θα συνεχίσουμε την στενή μας συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ακόμα και μετά την αποχώρησή μας από την ΕΕ.»

12 – Ομαλό και εύρυθμο Brexit.

«Πιστεύουμε ότι μια σταδιακή διαδικασία αποχώρησης θα είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας, των θεσμών της ΕΕ και των κρατών μελών.»

Toυσκ: Πιο ρεαλιστικό το σχέδιο της Μέι

Την εκτίμηση ότι το σχέδιο της Τερέζα Μέι για την έξοδο της Βρετανίας είναι «πιο ρεαλιστικό», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Δυσάρεστη διαδικασία, σουρεαλιστικές εποχές αλλά τουλάχιστον μια πιο ρεαλιστική ανακοίνωση για το Brexit» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter.«Οι 27 της Ευρώπης είναι ενωμένοι και έτοιμοι να διαπραγματευτούν μετά το Άρθρο 50» πρόσθεσε.

O κ. Τουσκ ανακοίνωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κα. Μέι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v