H UniCredit ζητά κεφαλαιακή ενίσχυση 13 δισ. ευρώ

Όπως και η Monte Paschi, η UniCredit ζητά χρήματα για να απορροφήσει τις απώλειες από φθηνά δάνεια. Αλλά, αντίθετα από τη μικρότερη αντίπαλό της, είναι κερδοφόρα τράπεζα που δεν παλεύει για την επιβίωσή της.

H UniCredit ζητά κεφαλαιακή ενίσχυση 13 δισ. ευρώ

Αφότου η Banca Monte dei Paschi di Siena απέτυχε να συγκεντρώσει κεφάλαια από την αγορά, η προσοχή στρέφεται τώρα στη UniCredit. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας ζητά από τους επενδυτές στήριξη για μια προσφορά δικαιωμάτων ύψους 13 δισ. ευρώ -σχεδόν όσο είναι και η χρηματιστηριακή της αξία-, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια ανάκαμψης που έχει καταστρώσει ο διευθύνων σύμβουλος Jean Pierre Mustier.

Από τους μετόχους της τράπεζας, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα στη Ρώμη, θα ζητηθεί επίσης να εγκρίνουν τη μετατροπή κάθε 10 μετοχών σε μια νέα μετοχή, αφότου η αξία της μετοχής της UniCredit έκανε βουτιά άνω του 45% το περασμένο έτος.

Ο Mustier, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρίας τον Ιούλιο, επαινέθηκε για τη στρατηγική του όταν την παρουσίασε στις 13 Δεκεμβρίου. «Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της UniCredit εστιάζει στις σωστές ανησυχίες και αντιπροσωπεύει μια σαρωτική αλλαγή προκειμένου να σωθεί και να αναβιωθεί το equity story του ομίλου», είχε εκτιμήσει ο Fabrizio Bernardi, αναλυτής στη Fidentiis Equities σε έκθεσή του την επόμενη ημέρα. «Αυτό ήταν που ζητούσαν οι μέτοχοι», είχε σχολιάσει.

Από τότε, ωστόσο, το κλίμα έχει επιδεινωθεί για τις ιταλικές τράπεζες, με την αποτυχημένη πώληση μετοχών της Monte Paschi και την κυβερνητική της διάσωση να αναζωπυρώνει τις αμφιβολίες για το αν τα ιταλικά ιδρύματα έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν το κακό χρέος.

Όπως και η μικρότερη αντίπαλός της, η UniCredit σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετρητών για να απορροφήσει απώλειες από δάνεια που πουλά με έκπτωση. Αντίθετα με τη Monte Paschi, η UniCredit είναι κερδοφόρα τράπεζα που ζητά χρηματοδότηση για «συγύρισμα» και όχι για την επιβίωσή της.

«Η UniCredit επιτέλους επιλύει μια για πάντα το πρόβλημα που έχει ξεμείνει από το χαρτοφυλάκιο μη βασικής πίστωσης», εξήγησε ο Luigi Tramontana, αναλυτής στην Banca Akros. «Η έκδοση δικαιωμάτων είναι από τις κυριότερες προσδοκίες, δεδομένης της ισχυρότερης από το αναμενόμενο προσπάθειας για κάλυψη της έκθεσης σε μη εξυπηρετούμενα», πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v