Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόνο τα απαραίτητα αγοράζουν οι Αμερικανοί

Το αμερικανικό εμπόριο κατέθεσε νέες αποδείξεις μείωσης των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, συνηγορώντας στην προοπτική ύφεσης της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

Μόνο τα απαραίτητα αγοράζουν οι Αμερικανοί
Το αμερικανικό εμπόριο κατέθεσε νέες αποδείξεις μείωσης των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, συνηγορώντας στην προοπτική ύφεσης της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

Από τις αλυσίδες υπεραγορών όπως το Macy’s μέχρι τα σούπερ-μάρκετ όπως η Wal-Mart, οι πωλήσεις του λιανικού εμπορίου κατά τον μήνα Ιανουάριο ήταν είτε αμετάβλητες είτε πτωτικές.

Οι ακριβές τιμές καυσίμων και τροφίμων, σε συνδυασμό με την πιστωτική αποστράγγιση και τη διολίσθηση της αγοράς ακινήτων, έχουν επιβαρύνει τις δαπάνες των Αμερικανών καταναλωτών.

Η Wal-Mart ανακοίνωσε αύξηση 0,5% στις πωλήσεις Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι οι δαπάνες αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά σε είδη πρώτης ανάγκης.

Στα πιο ακριβά επίπεδα της αγοράς η καταναλωτική συγκράτηση υπήρξε πολύ πιο εμφανής.

Το Macy’s ανακοίνωσε μείωση πωλήσεων 7% και πλέον και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 2.300 διοικητικών θέσεων εργασίας για να μειώσει το κόστος.

--Στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ

Με δεδομένη την παραπάνω πορεία, καθίσταται σαφές ότι η ύφεση ”πλησιάζει” όλο και περισσότερο την αμερικανική οικονομία.

Την παραπάνω άποψη στηρίζουν 62 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 7 Φεβρουαρίου.

Η μέση πρόβλεψή τους τοποθετεί την ανάπτυξη α’ τριμήνου των ΗΠΑ στο 0,5% σε ετήσια βάση, ενώ αναμένουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης έως τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη έρευνα του πρακτορείου οι οικονομολόγοι τοποθετούσαν την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ στο 40%.

”Πραγματικά ο καταναλωτής είναι εξαιρετικά πιεσμένος”, σημειώνει ο κ. Kurt Karl, επικεφαλής της Swiss Re για την αμερικανική οικονομία, ενώ προσθέτει ότι ”βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ύφεση. Η Fed θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η ύφεση θα είναι ήπια και βραχύβια”.

Για το σύνολο του 2008 οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι η αμερικανική ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1%, ενώ προχώρησαν σε υποβάθμιση της πρόβλεψής τους για την ανάπτυξη β’ τριμήνου στο 1% έναντι 1,8% που ήταν τον Ιανουάριο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες θα ενισχυθούν 1% στο α’ τρίμηνο, δηλαδή κατά 50% χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο και με τον ασθενέστερο ρυθμό από το 2001.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v