Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ και ΒοΕ συνεδριάζουν-το βλέμμα στην ανάπτυξη

Oι διοικητές της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, ενδεχομένως να αναγγείλουν σήμερα, ότι η ανάπτυξη αντικαθιστά όλο και περισσότερο τον πληθωρισμό, στην θέση της μεγαλύτερης ανησυχίας των κεντρικών τραπεζιτών.

ΕΚΤ και ΒοΕ συνεδριάζουν-το βλέμμα στην ανάπτυξη
Oι διοικητές της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, ενδεχομένως να αναγγείλουν σήμερα, που πραγματοποιούν τις τακτικές συνεδριάσεις καθορισμού πιστωτικής πολιτικής, ότι η ανάπτυξη αντικαθιστά όλο και περισσότερο τον πληθωρισμό, στην θέση της μεγαλύτερης ανησυχίας των κεντρικών τραπεζιτών.

Η Bank of England αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο της στερλίνας κατά 0,25 μονάδες στο 5,25%, σύμφωνα με εκτίμηση όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg News. Η ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσει αμετάβλητο το επιτόκιο του ευρώ στο 4%, αλλά ο κ. ενδεχομένως να αφήσει να εννοηθεί ότι η ανάπτυξη της περιφέρειας δεν είναι τόσο εύρωστη όσο αναμενόταν.

Η ΕΚΤ μέχρι σήμερα επιμένει στην πρόβλεψή της ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πιστωτικής αποστράγγισης και της οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ, με την βοήθεια της επέκτασης των αναδυόμενων αγορών, όπως η Κίνα και η Ινδία. Ο πληθωρισμός ”παραμένει η κορυφαία ανησυχίες” της ΕΚΤ, δηλώνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ.

Ωστόσο οικονομολόγοι και επενδυτές εκτιμούν ότι αναπόφευκτα η Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης θα αναγνωρίσει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης και θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει τους ομολόγους της στις ΗΠΑ και την Βρετανία και να μειώσει τα επιτόκια για να υποστηρίξει την οικονομική επέκταση.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου του επιτοκίου Euribor υποχώρησαν χθες στο 3,53% έναντι 4,36% τον Δεκέμβριο. Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί σε δύο μειώσεις των επιτοκίων από 0,25 μονάδες έκαστη, στο επιτόκιο του ευρώ, έως την λήξη του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v