Έως 3 μήνες θα χρειαστεί η κρατική διάσωση της Monte dei Paschi

Αναπόφευκτη φαίνεται πλέον η κρατική διάσωση της Monte dei Paschi, η οποία θα υλοποιηθεί σε διαφορετικά στάδια, σύμφωνα με την Il Sole 24 Ore. Δεν βρέθηκε βασικός επενδυτής για τις νέες μετοχές. Καλύτερα του αναμενόμενου τα αποτελέσματα του swap ομολόγων.

Έως 3 μήνες θα χρειαστεί η κρατική διάσωση της Monte dei Paschi
Η αναμενόμενη κρατική διάσωση της προβληματικής ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena θα υλοποιηθεί σε διαφορετικά στάδια και θα χρειαστεί δύο ή τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Η κρατική διάσωση της τράπεζας φαίνεται πλέον αναπόφευκτη, καθώς η Monte dei Paschi di Siena δεν κατάφερε να βρει βασικό επενδυτή για τις νέες μετοχές της.

Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, η αύξηση κεφαλαίου για την τράπεζα ακόμα και μετά την κρατική διάσωση, θα παραμείνει αμετάβλητη στα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Il Sole 24 Ore.

Η ιταλική κυβέρνηση, που δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα να ανακοινώσει την κρατική διάσωση, αναμένεται να επιτρέψει πρώτα στη Monte dei Paschi να χρησιμοποιήσει τις κρατικές εγγυήσεις προκειμένου να αντλήσει νέα κεφάλαια στην περίπτωση που ξεμείνει από ρευστότητα.

Σημειώνεται ότι χθες προειδοποίησε πως η καθαρή της θέση, που χθες ανερχόταν σε 10,6 δισ. ευρώ, θα γίνει αρνητική μετά από τέσσερις μήνες, έναντι των 11 μηνών που εκτιμούσε αρχικά. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της, η θέση θα είναι αρνητική κατά 15 εκατ. ευρώ τον 5ο μήνα και θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, στα -740 εκατ. ευρώ μέχρι τον 12ο μήνα.

Ένα δεύτερο βήμα θα είναι η δημιουργία από την ιταλική κυβέρνηση ενός ταμείου ύψους 20 δισ. ευρώ που στόχο θα έχει την ανακεφαλαιοποίηση των πιο αδύναμων τραπεζών της χώρας -μεταξύ των οποίων και η Monte dei Paschi-, από τις οποίες θα απαιτηθεί να παρουσιάσουν νέο επιχειρησιακό σχέδιο.

Χθες η τράπεζα παραδέχθηκε πως δεν κατάφερε να βρει βασικό επενδυτή στην προσφορά νέων μετοχών της, κάτι που αποθάρρυνε και άλλους θεσμικούς επενδυτές να στηρίξουν αυτό το κομμάτι του σχεδίου διάσωσης, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στο κρατικό ταμείο επενδύσεων του Κατάρ, προσβλέποντας σε επένδυση 1 δισ. ευρώ, ωστόσο πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία δήλωσαν στο Reuters πως αυτό πλέον έχει αποκλειστεί.

Η πώληση μετοχών, από την οποία η τράπεζα ευελπιστούσε να αντλήσει έως και 3,2 δισ. ευρώ, πράγμα που όμως πλέον φαίνεται αδύνατον, κλείνει σήμερα στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Πάντως, υπήρξε και μια θετική είδηση χθες για την τράπεζα, καθώς η Monte dei Paschi di Siena κατάφερε να αντλήσει 2,06 δισ. ευρώ από το swap ομολόγων, ποσό υψηλότερο των εκτιμήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v