Η Iταλία θα εγκρίνει αύξηση του χρέους για διάσωση της Monte Paschi

«Πράσινο φως» σε μια αύξηση του δημοσίου χρέους για να καλυφθεί το κόστος διάσωσης της Monte dei Paschi θα ανάψει η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters.

Η Iταλία θα εγκρίνει αύξηση του χρέους για διάσωση της Monte Paschi

Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο θα συναντηθεί αργότερα τη Δευτέρα ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για μια αύξηση του δημόσιου χρέους που θα καλύψει διάσωση της Monte dei Paschi, ανέφεραν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης στο Reuters. 

H τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα έχει ξεκινήσει την διαδικασία αύξησης κεφαλαίου 5,2 δισ. δολαρίων και πρέπει να αντλήσει τα χρήματα ως το τέλος του έτους, διαφορετικά θα πρέπει να υποστεί εκκαθάριση. Αν δεν βρεθεί λύση από τον ιδιωτικό τομέα, τότε θα πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, πηγές ανέφεραν στο Reuters πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε «ένεση» 15 δισ. ευρώ στη Monte dei Paschi και άλλες προβληματικές τράπεζες, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ιταλικού ΑΕΠ. 

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Monte dei Paschi γνωστοποίησε πως υπέγραψε συμφωνία για πώληση "κόκκινων" δανείων, ενώ έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές για δάνειο-γέφυρα, οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές. 

Η τράπεζα δήλωσε πως βασικός επενδυτής του σχεδίου διάσωσής της δεν είναι ικανοποιημένος με μια κρίσιμη πτυχή της συμφωνίας, διαφωνία που θα μπορύσε να οδηγήσει σε "ναυάγιο" όλο το σχέδιο εάν δεν επιλυθεί. 

Σύμφωνα με την Monte dei Paschi, ο επενδυτής, το fund Atlante, έχει εκφράσει "βαθιές επιφυλάξεις" με επιστολή του στις 17 Δεκεμβρίου αναφορικά με τους όρους της συμφωνίας για το δάνειο-γέφυρα. Το δάνειο αποτελεί ουσιώδες μέρος του σχεδίου της τράπεζας για πώληση "κόκκινων" δανείων ύψους 28 δισ. ευρώ και άντληση κεφαλαίων 5 δισ. 

Κατά την τράπεζα, γίνεται προσπάθεια για να επιλυθεί το θέμα με την Atlante. 

"Αν τα ζητήματα που εγείρει ο (διαχειριστής της Atlante) Quaestio δεν μπορούν να λυθούν, τότε η επιχείρηση δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, όπως έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Monte dei Paschi di Siena. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v