Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Goldman Sachs αναβάθμισε την πρόβλεψη για το πετρέλαιο

Η επενδυτική τράπεζα βλέπει υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης στη συμφωνία των παραγωγών, στο 84%. Εκτιμά ότι τον Ιανουάριο δεν θα «φανούν» οι μειώσεις στην παραγωγή, αλλά μετά θα γίνουν «ο επόμενος καταλύτης» για μεγάλη κίνηση στις τιμές.

H Goldman Sachs αναβάθμισε την πρόβλεψη για το πετρέλαιο

Η Goldman Sachs ενημέρωσε σήμερα ότι αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τις τιμές του αργού το δεύτερο τρίμηνο του 2017, μετά την απόφαση των μελών του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών να μειώσουν την παραγωγή εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης από τους καταναλωτές.

Η επενδυτική τράπεζα αναμένει πλέον ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 το αμερικανικό αργό θα διαπραγματεύεται στα 57,5 δολάρια το βαρέλι από 55 δολάρια, ενώ το Brent θα αγγίξει τα 59 από 56,50 δολάρια το βαρέλι.

Η προοπτική της τράπεζας για τον Δεκέμβριο, ωστόσο, παραμένει στα 50 δολάρια για το αμερικανικό αργό, καθώς μια πιθανή αύξηση στην παραγωγή της Λιβύης και το ισχυρότερο δολάριο αναχαιτίζουν μια μεσοπρόθεσμη άνοδο.

Όσον αφορά στη συμφωνία των εξαγωγέων για μείωση της παραγωγής, η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα υπάρξουν «λίγες ενδείξεις» των περικοπών μέχρι τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου, όταν θα γίνουν «ο επόμενος καταλύτης για την επόμενη μεγάλη κίνηση στις τιμές».

«Τελικά, η δουλειά μας για τη δημοσιονομική ισορροπία της Σαουδικής Αραβίας υπονοεί πως το βασίλειο έχει ισχυρό κίνητρο για να μειώσει την παραγωγή, ώστε να επιτύχει μια ομαλοποίηση στα αποθέματα, ακόμη κι αν αυτό απαιτεί μεγαλύτερη μονομερή μείωση, πράγμα που συνάδει με τα σχόλια που έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Ενέργειας. Δεδομένου αυτού του κινήτρου υπό το φως των μειώσεων από τον ΟΠΕΚ και τους άλλους παραγωγούς που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αναβαθμίζουμε ελαφρώς τις μειώσεις παραγωγής που προβλέπουμε από τους παραγωγούς που συμμετέχουν, κατά το πρώτο εξάμηνο», έγραψαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της τράπεζας.

Οι ειδικοί αναμένουν ποσοστό συμμόρφωσης 84% στις συλλογικές μειώσεις που έχουν ανακοινωθεί, για 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Μετά το πρώτο εξάμηνο του 2017, αναμένουμε ότι η παγκόσμια αγορά θα παραμείνει ισορροπημένη με τις τιμές του Brent μεταξύ 55 και 60 δολαρίων το βαρέλι, λόγω μεγαλύτερης παραγωγής από παραγωγούς χαμηλού κόστους και μιας απάντησης με περισσότερη προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου», πρόσθεσαν οι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v